Gāze lētāka nekļūs

© F64

Gandrīz trīs gadus 10 tūkstošus pilsoņu parakstu vākusī tautas iniciatīva par pievienotās vērtības nodokļa (PV) likmes samazināšanu gāzei un elektroenerģijai Saeimā, visticamāk, tiks noraidīta vai nolikta kādā dziļā atvilktnē, liecina aptaujāto koalīcijas partiju pārstāvju teiktais. Par iniciatīvas tālāku virzību Saeima lems šodien.

Iniciatīva interneta vietnē tika aizsākta 2013. gada janvārī, kad jau aktuāls bija kļuvis jautājums par to, kādas īsti būs cenas pēc elektroenerģijas tirgus liberalizēšanas, kas realitātē vismaz uz laiku nozīmēja augstākas elektroenerģijas cenas. Iniciatīvas autori bija iecerējuši, ka, samazinot PVN likmi gāzei un elektrībai no 21 līdz 12 procentiem, mājsaimniecībām elektrības cenu kāpums nebūtu tik sāpīgs. Tomēr, neraugoties uz to, ka šis jautājums bija svarīgs katrai mājsaimniecībai, nepieciešamie 10 tūkstoši parakstu tika savākti tikai pērnā gada nogalē.

Tikpat liels entuziasms par šo iniciatīvu vērojams arī valdošajā koalīcijā. Nacionālā apvienība sliecoties šo iniciatīvu noraidīt, stāsta tās līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Apvienība uzskata, ka daudz lielāks ieguvums mājsaimniecībām būtu, ja tiktu apsiltinātas dzīvojamās mājas. Arī ietekme uz valsts ekonomiku būtu lielāka.

«Tas ir sens jautājums. Ja mēs runājam par šiem tarifiem, tad pretim ir pētījums, ka ēku siltināšana būtu efektīvāka. Bet Rīgā, piemēram, tādas uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt. Tā problēma jārisina no otras puses,» saka politiķis.

Arī Vienotības līdere Solvita Āboltiņa norāda, ka PVN likmes samazināšana elektrībai un gāzei būtu pārāk smags trieciens valsts ekonomikai un budžeta ieņēmumiem. Tiesa, iniciatīvas autori, visticamāk, tiks uzklausīti, jo Saeima varētu uzticēt izvērtēt šo priekšlikumu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Ar līdzīgiem argumentiem parlaments noraidījis arī iniciatīvu samazināt PVN likmi pārtikai, jo uzskata, ka šādā veidā no pārtikas zemajām cenām lielākais ieguvējs būtu turīgākais sabiedrības slānis. Tāpēc šis jautājums esot jārisina ar citiem, tieši mazturīgo problēmu risināšanai piemērotiem instrumentiem.

Opozīcijā esošās, nesen par sociāldemokrātisku partiju kļuvušās Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, atgādinot, ka jebkura opozīcijas partija vienmēr būs par zemākiem nodokļiem, gan uzskata, ka tautas iniciatīvai Saeimai jāapstiprina.

Taču, viņaprāt, daudz svarīgāk esot iniciatīvas autoriem dot iespēju tapt uzklausītiem Saeimā. Tāpēc viņš cer, ka iesniegtais priekšlikums netiks nodots aizmirstībai kādā putekļainā lādē.

«Ja tā iniciatīva savākusi 10 tūkstošus parakstu, uzskatu, ka tās autori ir pelnījuši, lai viņus uzklausa, uzaicina uz komisiju. Iespējams, viņi pat mainītu savas domas,» saka J. Urbanovičs.



Svarīgākais