Muita: Jau februārī uz Baltkrievijas robežas kravas auto skaits audzis par 100%

© f64

Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas jau šī gada februārī tika novērots ievērojams kravas automašīnu skaita pieaugums - pat par 100% salīdzinājumā ar janvāri. Arī patlaban periodiski veidojas auto rindas, aģentūrai LETA sacīja Valsts ieņēmumu Muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punktu (MKP) daļas Silenes MKP muitas virsuzraugs Jānis Dievapēds.

Patlaban Silenes MKP no Baltkrievijas puses rindas nav, bet no Latvijas puses rindā gaida 15 kravas automašīnas. Tas nozīmē, ka gaidīšanas laiks būs līdz trīs stundām, jo Baltkrievijas muitnieki vienas 12 stundu maiņas laikā apkalpo 60 automašīnas, informēja Dievapēds.

Viņš piebilda, ka parasti lielākas rindas veidojas no Baltkrievijas puses iebraukšanai Latvijā, nevis no Latvijas puses.

"Salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri kravas auto skaits audzis par 30%. Būtisks pieaugums ir automašīnām ar kravu, kuras no NVS valstīm dodas uz Eiropas Savienību. Tas ir grūti izskaidrojams, bet, iespējams, saistīts ar problēmām, kas pārvadātājiem radušās citās valstīs, un tāpēc tie izvēlas braukt caur Latviju vai Lietuvu. Jebkurā gadījumā kravas auto plūsmas ir pārorientējušās," stāstīja Dievapēds.

Viņš piebilda, ka rindas veidojas noteiktās nedēļas dienās, jo automašīnas nosacīti "grupās" dodas uz Krieviju, tur tās tiek izkrautas un pēc pāris dienām vienlaicīgi visas dodas atpakaļ. Tāda pati situācija ir arī pretējā virzienā.

Lai mazinātu piesārņojumu, Daugavpils novada Skrudalienas pagasts lūgs VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) uzstādīt papildu atkritumu konteinerus arī Latvijas-Baltkrievijas pierobežas ceļa labajā pusē.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Daugavpils novada Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja Betija Ivanova, kura šorīt iepazinās ar situāciju uz ceļa pierobežā, ja vēl pirms dažām dienām automašīnu rindu garums pirms robežas sasniedza vienu kilometru, tad šodien rindas praktiski nav.

Kā liecina informācija LVC mājaslapā, ja šorīt, lai šķērsotu Latvijas-Baltkrievijas robežu, no Latvijas puses rindā pie Pāternieku robežkontroles punkta gaidīja 70 automašīnas, bet paredzamais gaidīšanas laiks bija 11 stundas, tad šobrīd rindā gaida 20 automašīnas un gaidīšanas laiks sarucis līdz trim stundām.

Savukārt rindu pie Silenes robežkontroles punkta vairs nav. No rīta rindā gaidīja 45 kravas automašīnas un prognozējamais gaidīšanas laiks bija septiņas stundas.

Ceļa posmā, kur veidojās rindas, LVC ir uzstādījuši vairākus atkritumu konteinerus, taču tie atrodas ceļa kreisajā pusē, un automašīnu šoferi, lai neapgrūtinātu sevi ar staigāšanu līdz tiem, atkritumus dažreiz izvēlas vienkārši izmest pa logu. Līdz ar to ceļa labajā pusē vietām ir vērojama nekārtība. Tiešā robežas tuvumā ceļa malas nav piesārņotas.

Agrāk, kad bija lielākas rindas, LVC bija pat noslēguši līgumu ar privāto firmu, kas piegādāja pārvietojamās tualetes un papildu miskastes.

Sūdzības par nekārtību ceļa malās robežas tuvumā no iedzīvotājiem pagasta pārvaldē pagaidām nav bijušas.

Svarīgākais