Cietušo neierašanās dēļ atliek bijušā KNAB izmeklētāja Balakleiska krimināllietas izskatīšanu

© F64

Rīgas apgabaltiesa šodien cietušo un liecinieka - publicista Lato Lapsas - neierašanās dēļ atlika krimināllietas izskatīšanu par AS "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu nopludināšanu, kurā apsūdzēts bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs Ruslans Balakleiskis.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas preses pārstāvis Raimonds Ločmelis, lietas izskatīšanu nācās atlikt, jo uz sēdi nebija ieradušies cietušie Aigars Meļko, Kālis Miķelsons un Andrejs Livanovičs, kā arī Lapsa, lai gan viņš tiesu informēja par atrašanos ārpus valsts.

Šodien tiesas sēdē tika nopratināts eksperts un nozīmēta atkārtota cietušo un liecinieka aicināšana uz tiesas sēdi, kas šajā lietā paredzēta 22.martā plkst.10 ar turpinājumiem 12.septembrī plkst.10 un 10.oktobrī plkst.10.

LETA jau ziņoja, ka pērn Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu šajā krimināllietā, ar kuru Balakleiskis tika atzīts par vainīgu viņam inkriminētajā noziegumā. Rīgas apgabaltiesa pērn atcēla Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas (tagad - Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa) attaisnojošo spriedumu un atzina apsūdzēto par vainīgu, sodot viņu ar 200 stundām piespiedu darba. Rīgas apgabaltiesa atcēla pirmās instances tiesas 2013.gada 13.jūnija spriedumu daļā, kurā Balakleiskis tika attaisnots pēc Krimināllikuma (KL) 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Apelācijas instances tiesa Balakleiski atzina par vainīgu gan par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem, gan dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tiesa nosprieda Balakleiski sodīt ar 200 stundām piespiedu darba.

Prokurors Sergejs Petruhno tiesas debatēs bija prasījis Balakleiski atzīt par vainīgu pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem un sodīt ar 280 stundu piespiedu darbu. Savukārt pats Balakleiskis pauda uzskatu, ka ir izdarījis tikai disciplināru pārkāpumu, nevis noziedzīgu nodarījumu. Tāpēc lūdza tiesu taisīt attaisnojošu spriedumu. Vienlaikus Balakleiskis nenoliedza savas apsūdzībā izklāstītās faktiskās darbības.

Attaisnojošā sprieduma motīvu daļā tiesnesis bija norādījis, ka apstāklis, ka apsūdzētā lietošanā esošajā datu nesējā atrasti līdzīgi faili "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas krimināllietā esošajiem, vēl neapstiprina to, ka apsūdzētais šos failus ir nodevis publicēšanai masu medijiem, bet gan to, ka apsūdzētais ir neatļauti nokopējis krimināllietas materiālus. Pirmās instances tiesā noskaidrojās, ka ar "Latvenergo" lietas materiālos esošajiem failiem varēja rīkoties kā Balakleiskis, tā arī vairāki citi KNAB darbinieki.

Kā ziņots, bijušais KNAB izmeklētājs apsūdzēts pēc KL 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un pēc KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Attiecīgi pēc KL 318.panta 1.daļas tiesa Balakleiski attaisnoja nepietiekamu pierādījumu dēļ.

Kopš 2013.gada 1.aprīļa gan KL 307.pantā, gan KL 318.panta 1.daļā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana (uz laiku no 15 dienām līdz trim mēnešiem), vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Portāls "Pietiek.com" 2012.gada pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, "Latvenergo" bijušo viceprezidentu Meļko, bijušo uzņēmuma ražošanas tehnisko direktoru Gunāru Cvetkovu un uzņēmuma "Energy Consulting" vadītāju Livanoviču. Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Pēc audioierakstu sarunu failu "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sāka dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kurš vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Balakleiskis iepriekš apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

Latvijā

Finanšu nozares asociācija (FNA) un lielākās bankas šodien mediju pasākumā informēja par aktuālo situāciju kreditēšanas jomā un banku aprēķinus par solidaritātes iemaksas sasaisti ar kreditēšanu.

Svarīgākais