Pētersone skaidro, kāpēc VID ierosinātajos kriminālprocesos figurē vienas un tās pašas personas

© F64

Tiesu piespriesto mazo sodu dēļ Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ierosinātajos kriminālprocesos ik pēc pieciem vai sešiem gadiem figurē vienas un tās pašas personas, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

"Ņemot vērā diezgan "maigos" spriedumus, kad bieži vien šīs personas pat netiek apcietinātas, tās uz brīdi pierimst, bet pēc pāris gadiem atkal atgriežas noziedzīgajā apritē," skaidroja Pētersone.

VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis komisijas deputātus informēja, ka katrā otrajā VID struktūru atklātajā organizētās noziedzības grupējumā ir iesaistītas tās pašas personas, kuras jau iepriekš aizturējušas VID tiesībsargājošās iestādes.

Čerņeckis stāstīja, ka vidēji katru gadu VID Finanšu policija un Muitas policija atklāj līdz 10 organizētās noziedzības grupējumus.

"Katrā trešajā no šīm atklātajām lietām bija iesaistīti esošie vai bijušie VID darbinieki, kā arī citu valsts struktūru darbinieki. Pērn aizdomās turētā statuss ir noteikts 12 VID darbiniekiem," informēja Čerņeckis.

Atklāto organizētās noziedzības grupējumu valstij nodarītie zaudējumi pēdējos divos gados nodokļu jomā bija 45 miljoni eiro, bet muitas jomā - 20 miljoni eiro, informēja Čerņeckis.

Viņš piebilda, ka 2014. un 2015.gadā VID tiesībsargājošo struktūru kriminālvajāšanai nosūtīto kriminālprocesu skaits ir bijis diezgan līdzīgs. Finanšu policija 2014.gadā lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret 231 personu, bet pērn - pret 244 personām. Savukārt Muitas policija 2014.gadā lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret 104 personām, bet pērn - pret 110 personām.

Čerņeckis norādīja, ka VID tiesībsargājošajām iestādēm prioritāras ir tās lietas, kurās valstij nodarītie zaudējumi ir lielāki.

"Tās tiek izmeklētas ļoti rūpīgi, lai savāktie pierādījumi būtu pārliecinoši. Tādējādi kopumā lietu varbūt kļūst mazāk, bet tās ir apjomīgākas un ar daudz lielāku garantiju tam, ka būs notiesājošs spriedums," stāstīja Čerņeckis.

Svarīgākais