Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Bildēs tverti jaunatnes skanīgo svētku mirkļi

GRĀMATA UN FILMA. Skolēnu dziesmu un deju svētku arhīvā nonācis vairāk nekā 10 000 fotogrāfiju, daļa no tām apkopotas grāmatā T@di mēs esam! Tāpat pērnajā vasarā notikušo palīdzēs atcerēties 30 minūšu filma DVD formātā © F64

Aizvadītās vasaras XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki iemūžināti fotogrāmatā T@di mēs esam! un DVD. Šī ir pirmā reize šā kultūras notikuma vēsturē, kad tā rīkotāji nolēmuši izdot fotogrāmatu, papildinot to ar sociālo tīklu lietotāju komentāriem par svētkos pieredzēto. Abus izdevumus bez maksas saņems visas izglītības iestādes Latvijā.

Visai pasākuma norisei sekoja un to iemūžināja oficiālie svētku fotogrāfi. Svētku rīkotāju arhīvā nonācis vairāk nekā 10 000 fotogrāfiju, kurās atspoguļojas dalībnieku, skatītāju, līdzjutēju un rīdzinieku emocijas, teic svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Fotogrāfi Aivars Liepiņš, Ilmārs Znotiņš un Edmunds Mickus bildēja, bet Latvijas Televīzija (LTV) rūpējās, lai XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ienāktu ikkatrā Latvijas mājā gan pirmssvētku laikā, veidojot raidījumu Lai top!, gan sarīkojuma laikā, nodrošinot tiešraides un pārraides no nozīmīgākajiem koncertiem. Viss, kas svētkos piedzīvots, ir apkopots 30 minūšu filmā DVD formātā, ko veidojis redaktors Rojs Dauburs un LTV.

Par šo pasākumu tapusi vēl viena foto grāmata Dziesmu svētki 2015, kuras autors ir fotogrāfs Mārtiņš Kālis. Viņš vairāk atklājis svētku neoficiālo gaisotni – mēģinājumus un jauniešu ikdienu. Kopumā grāmatā, kas izdota latviešu, angļu, krievu un vācu valodās, publicētas teju 400 fotogrāfijas no skolēnu dziesmu un deju svētkiem.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā no 6. līdz 12. jūlijam, tajos piedalījās ap 38 000 dalībnieku. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus rīkoja Valsts izglītības satura centrs.