VUGD ļoti apbēdināts par Latvijas iedzīvotāju rīcību

© ekrānšāviņš/twitter

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir īpaši apbēdināts ar Latvijas iedzīvotāju nasko kūlas dedzināšanu.

Kā vēsta ugunsdzēsēji, šogad, diemžēl, jau uzstādīts pirmais kūlas dedzināšanas rekords. Jelgavas lidostā dedzis lauks 20 hektāru platībā.

Tāpat VUGD ziņo: brīvdienās dzēsti 25 kūlas ugunsgrēki, lielākie no tiem:

·        Jelgavā Uzvaras ielā pie lidlauka 200 000m2 platībā,

·        Daugavpilī Gulbju ielā 60 000m2 platībā, Lielajā ielā 10000m2 un Komunālā ielā 10000m2 platībā,

·        Kuldīgā Stacijas ielā 15000m2 platībā,

·        Iecavas novadā 20000m2 platībā,

·        Talsu novada Abavas pagasta Pedvālē 10 000m2 platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību. Atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179.panta ceturtajai daļai par kūlas dedzināšanu fiziskajām personām var tikt uzlikts naudas sods divsimt astoņdesmit līdz septiņsimt eiro apmērā. Savukārt, atbilstoši LAPK 51.panta otrajai daļai par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu, lai novērstu kūlas veidošanos, fiziskās personas var sodīt ar naudas sodu no simt četrdesmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskās personas - no septiņsimt līdz divtūkstoš deviņsimt eiro.

Glābēji savas skumjas nav slēpuši arī sociālajā tīklā twitter, vietnē ierakstot: “Kūlas dedzināšanas sezona tikai sākusies, bet jau tiek uzstādīti rekordi - vakar Jelgavas lidlaukā kūla dega 20 hektāru platībā,” un, lai padarītu skaidru savu izmisumu un apbēdinājumu par notiekošo, VUGD darbinieki pat papildinājuši ierakstu ar bēdīgu “smaidiņu”.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais