SMĒĶĒŠANA AUTOMAŠĪNĀ: Aizliegums aizlieguma pēc

© F64

Rūpēs ar sabiedrības veselību tautas priekšstāvji spēruši vēl vienu soli tuvāk personīgās brīvības ierobežošanai. Turpinot vispārējo cīņu pret tabaku un tās izstrādājumiem, Saeima apbrīnojamā vienprātībā jau otrajā lasījumā apstiprinājusi grozījumus likumā, kas automašīnās gan vadītājam, gan pasažieriem aizliegs smēķēt.

Par to, kā šī likuma norma tiks realizēta, pagaidām gan nevienam nav nojausmas. Tiesa, pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu, deputāti apstiprinājuši arī jēdzīgāku aizliegumu. Proti, saskaņā ar parlamentāriešu ieceri no 2018. gada 1. jūlija mazumtirdzniecības vietās būs aizliegts izvietot tabakas izstrādājumus un preču zīmes. To vietā pircējiem būs redzams saraksts ar pieejamajiem tabakas izstrādājumiem un to cenām. Šāds aizliegums nebūs piemērojams vien specializētajiem veikaliem un veikalu nodaļām, kurām būs atsevišķa ieeja.

Vienotību pārstāvošais Saeimas deputāts mediķis Hosams Abu Meri, piemēram, norāda, ka cilvēkam, kas cenšas atmest smēķēšanu, atrašanās rindā pie lielveikala kases, kur acu augstumā izvietotas cigaretes, ir nevajadzīgs papildu izaicinājums.

Šāda argumentācija nešķiet pamatota saskaņietim Jānim Ādamsonam: «Es aicinātu šos te autorus iet mazliet tālāk: pirmkārt, aizliegt visos veikalos alkohola tirdzniecību! [..] Tā kā jaunas meitenes provocē arī jauniešus pludmalē, nu tad aizliegsim pludmalē atrasties peldkostīmos. Uz ielām tikai garās kleitās. Un mēs varam to absurdu turpināt absolūti līdz bezgalībai. Tomēr varbūt nolaidīsimies uz grēcīgās zemes!» saka deputāts.

Apšaubāmāks ir likumprojekta priekšlikums, kas paredz ieviest aizliegumu smēķēt automašīnu salonos. Par to gan diskusija solās izvērsties tikai trešajā lasījumā, taču Saeimas kuluāros starp deputātiem diskusija sākusies jau tagad, un abās pusēs ir gan smēķētāji, gan nesmēķētāji.

Veselības ministrija uzskata, ka šāds aizliegums ir samērīgs no sabiedrības veselības viedokļa, jo cigarešu dūmi automašīnas salonā saglabājas ilgāku laiku. Tāpat ministrija minēto aizliegumu pielīdzināja runāšanai pa mobilo tālruni, kas, vadot automašīnu, ir aizliegta.

Latvijas Reģionu apvienību pārstāvošais Mārtiņš Šics ir pārliecināts, ka smēķēšana īslaicīgi pasliktina redzi, tāpēc nav savienojama ar transporta līdzekļa vadīšanu.

Saeimas Juridiskais birojs uzskata, ka katrai personai ir tiesības izvēlēties, kā izturēties pret savu veselību, kā arī transportlīdzeklis ir pašas personas īpašums. Savukārt attiecībā uz drošību birojs aicināja šādu aizliegumu vērtēt saistībā ar ceļu satiksmes noteikumiem. Turklāt saskaņā ar aktuālo likumprojekta redakciju smēķēt ir aizliegts arī stāvošos transportlīdzekļos.

Tomēr galvenā problēma šobrīd ir tā, ka nav skaidrības, kas īsti kontrolēs ieviestā aizlieguma ievērošanu. Ņemot vērā, ka norma tiks ieviesta Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, tās ievērošana nebūs Ceļu policijas kompetencē, savukārt pašvaldību policistiem vismaz pagaidām nav tiesību apturēt braucošu automašīnu, kuras vadītājs vai pasažieris smēķē.