Latvijas ziedu audzētāji pirms 8. marta izjūt ievērojamu pieprasījuma kāpumu

© F64

Latvijas ziedu audzētāji pirms rīt gaidāmās Starptautiskās sieviešu dienas izjūt ievērojamu pieprasījuma kāpumu, turklāt pastiprinās jau pērn novērotā tendence, ka pasūtījumos savulaik ierastās tulpes nomaina podiņos audzētās hiacintes un narcises, aģentūrai LETA atzina aptaujātie uzņēmēji.

Tukuma novada Sēmes pagasta dārzniecības "Ar B Agro" pārstāve Daina Grundšteina sacīja, ka patlaban pieprasījums pēc ziediem, īpaši hiacintēm podiņos, ir ļoti liels.

"Visi pieprasījumi izpildīti ar uzviju," sacīja Grundšteina.

Dārzniecībā ir sešas siltumnīcas 1,5 hektāra platībā, kurās audzē rozes, sīpolpuķes un balkona ziedus. Rozes plānots sākt tirgot aprīļa vidū, bet pašlaik ir ļoti labs noiets podiņu puķēm - ciklamenām, hiacintēm, narcisēm.

Preci "Ar B Agro" nodod galvenokārt veikalam "Depo", kur uzņēmums spēj konkurēt ar ievestajiem augiem kvalitātes ziņā - vietējie ziedi ir leknāki, izturīgāki un smaržīgāki.

"Ziedu cenas ir apmēram pērnajā līmenī. Lai gan nedaudz augusi pašizmaksa, ar lielo pieprasījuma kāpumu varam to nosegt," atzina Grundšteina.

Arī zemnieku saimniecības "Kliģēni" pārstāve Inese Raubiško-Reķe sacīja, ka šogad pieprasījums pēc ziediem ir pieaudzis, līdz ar to pirms svētkiem izziedināts par 6000 ziediem vairāk nekā pērn. Kopumā patlaban izziedināti ap 100 000 ziedu - narcises, hiacintes, tulpes.

"Ziedus lielveikaliem nesūtām - tos izpērk uz vietas siltumnīcā, mūsu veikaliņos, kā arī ir klienti - lielie uzņēmumi, kas ziedus pērk lielos vairumos savu darbinieču sveikšanai," stāstīja uzņēmēja.

Cenas, pēc viņas teiktā, ir pāris centus augstākas nekā pērn, jo par 5% augušas puķu sīpolu cenas, kā arī kāpj izdevumi apkurei.

Tikmēr SIA "Jēkabpils zieds" vadītāja Rita Gravniece atzina, ka šogad pirms svētkiem uzņēmums vairāk tirgo importa produkciju, jo taupības dēļ pašu siltumnīcas vēl netiek kurinātas.

"Jārēķinās ar apkuri 11 siltumnīcām 3600 kvadrātmetru platībā, līdz ar to ziemā nekurinām, pastāvīgo sildīšanu sāksim tikai tagad, un šajā sezonā akcentu liksim uz balkona puķēm, īpaši begonijām," sacīja Gravniece.

Pirms 8. marta uzņēmums ziedus iepērkam kā starpnieki. "Pieprasījums ir liels, un novērojam, ka klienti šogad īpaši vēlas podiņu ziedus, tātad gaume nedaudz mainījusies," atzina uzņēmēja.

Savukārt jautātas par eksporta iespējam, ziedu audzētājas atzina, ka tā nav prioritāte, jo pietiekami liels pieprasījums ir vietējā tirgū, turklāt šovasar īpašs kāpums esot gaidāms vasaras puķu segmentā, par ko liecinot lielais izsludināto iepirkumu skaits.

Esot gan iespējams, ka ar veikala "Depo" paplašināšanos pavērsies noieta iespējas Lietuvā. Pārējo Eiropas valstu tirgū dominē Nīderlandes un Polijas ziedi, savukārt Krievijas virzienā neesot vērts raudzīties specifiskā sertifikāta un neprognozējamā tirgus dēļ.

Rīt, 8.martā, daudzviet pasaulē un arī Latvijā tiek svinēta Starptautiskā sieviešu diena.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.