Vāc parakstus par IIN novirzīšanas maiņu, pārdodot mežu un lauksaimniecības zemi

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) no augoša meža, kokmateriālu un meža vai lauksaimniecības zemes pārdošanas novirzīšanas nevis tajā pašvaldībā, kur dzīvo pārdevējs, bet gan pašvaldībā, kur atrodas attiecīgais īpašums.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Kaspars Rumba.

Iniciatīvas autors uzskata, ka esošā sistēma nav samērīga un rada maldīgu priekšstatu, ka visa ekonomiskā aktivitāte ir koncentrēta Rīgā un lielajās pilsētās.

"Tās blakus efekts ir cilvēku aizplūšana - labākajā gadījumā uz reģionu centriem, sliktākajā uz ārzemēm. Pašvaldībām no savas naudas ir jāuztur ceļi, pa kuriem tiek piegādātas eksporta preces uz Rīgas ostām un izejmateriāli pilsētās esošajiem apstrādes uzņēmumiem. Jā - lielākie Latvijas kokapstrādes uzņēmumi ir Rīgā. Tomēr ne jau Rīgas parku kokus viņi pārstrādā!" teiks iniciatīvā.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklim šajā gadījumā nonākot pašvaldībās, kuras ir ienākuma avots, tiktu sabalansēta reģionu attīstību, sakārtoti ceļi un uzturēta sociālā infrastruktūra, uzskata iniciatīvas autors. Priekšlikums arī motivēšot pašvaldības pievērst lielāku uzmanību mežu atjaunošanai un kopšanai, kā arī lauksaimniecības zemju kopšanai.

Šobrīd iniciatīvu parakstījuši deviņi cilvēki.

Latvijā

Dzinēju trūkuma dēļ lidmašīnas paliek uz zemes, tāpēc tiek atcelti reisi, un nacionālā aviokompānija “airBaltic” cieš zaudējumus – tādu cēloņsakarību ķēdi atklājis “airBaltic” izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Martins Gauss. Bet jau pirms diviem gadiem tapa zināms, ka aviokompānija pasūtījusi lidmašīnas ar garu mūžu nestrādājošiem dzinējiem. Bija iespējams prognozēt, ka tie visi ātri vien izies no ierindas.

Svarīgākais