VID konkursā meklē atbildīgo par informācijas sistēmu drošību

Valsts ieņēmumu dienests (VID) izsludinājis amata konkursu informācijas sistēmu drošības pārvaldnieka ierēdņa amatam, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā pieejamā informācija.

Galvenie darbinieka pienākumi būs veikt VID informācijas sistēmu klasifikāciju, veikt VID informācijas sistēmu drošības risku analīzi un kontrolēt drošības risku mazinošo pasākumu ieviešanu, izstrādāt VID informācijas sistēmas drošības politiku, izstrādāt un ieviest ar VID informācijas sistēmu drošību saistītos normatīvos aktus, kā arī organizēt ar VID informācijas sistēmas drošību saistītās mācības.

Pretendentam izvirzītās prasības ir augstākā akadēmiskā vai profesionālā izglītība sociālajās zinātnēs, komerczinībās, tiesībās, dabaszinātnēs, matemātikā vai informācijas tehnoloģijās; doktora vai maģistra grāds šajās jomās tiks uzskatīts par priekšrocību. Prasītas svešvalodu zināšanas, informācijas sistēmas drošības pārvaldnieka sertifikāts, labas prasmes darbā ar datoru un nevainojama reputācija.

Pieteikumi tiek gaidīti līdz 26.februārim.

Kā aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas daļa, izsludinātais konkurss uz Informācijas sistēmu drošības ierēdņa amatu nav nekādi saistīts ar datu noplūdi no datubāzes. VID šāds amats ir izveidots saistībā grozījumiem Valsts informācijas sistēmu likumā. Šī likuma jaunie grozījumi, kas stājās spēkā šī gada 1.janvārī, paredz to, ka tagad valsts informācijas sistēmām ir nepieciešams nozīmēt drošības pārvaldnieku ar īpašu sertifikātu. Tā kā VID šobrīd nav darbinieku, kuri šādu sertifikātu būtu jau ieguvuši, tika izsludināts ārējs konkurss.

LETA jau ziņoja, ka 23.februarī notiks Nacionālās drošības padomes (NDP) sēde, kurā tiks pārrunāts datu noplūšanas gadījums no VID. NDP sēdē Valsts prezidents Valdis Zatlers aicinās atbildīgās amatpersonas sniegt skaidrojumu par šo gadījumu.

VID, no kura Elektroniskās deklarēšanas sistēmas nopludināta apjomīga informācija, atvainojas nodokļu maksātājiem par to, ka nav tikusi nodrošināta viņu datu drošība. VID sola, ka sadarbosies ar tiesībaizsardzības iestādēm lietas izmeklēšanā.

VID cer uz pēc iespējas drīzāku šī incidenta cēloņu noskaidrošanu, lai pie atbildības sauktu vainīgās personas, tostarp arī VID amatpersonas, ja tiks konstatēta VID amatpersonu prettiesiska vai nolaidīga rīcība.

Kā ziņots, uzņēmēji uzskata, ka datu noplūšana no VID ir uzticības graušana valsts institūcijām.

Latvijā

Transporta enerģijas likums paredz veicināt transporta nozares “zaļināšanu”, ieviešot transporta enerģijas modernizēšanas pienākumus, kā arī samazināt patēriņam nodotās transporta enerģijas siltumnīcefekta gāzes emisiju intensitāti par vismaz 16% līdz 2030. gadam.