Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Irklis: Pēc gāzes tirgus atvēršanas "Latvijas Gāzei" var uzrasties konkurenti no kaimiņvalstīm

© F64

Pēc gāzes tirgus atvēršanas 2017.gada aprīlī AS "Latvijas Gāze" (LG) var uzrasties konkurenti no kaimiņvalstīm, intervijā aģentūrai LETA stāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Eksperts lielāko konkurenci prognozē tieši juridisko klientu segmentā, jo tajā iespējams pārdot lielākus gāzes apjomus, turpretī mājsaimniecību segments ir problemātiskāks lielā klientu skaita un mazā patēriņa dēļ.

"Ir pavisam reāli, ka gāzes tirgus atvēršanas brīdī LG uzrodas konkurenti, ņemot vērā, ka jau tagad Lietuvā un Igaunijā ir alternatīvi gāzes tirgotāji. Neizslēdzu iespēju, ka kāds no kaimiņvalstu tirgotājiem raugās Latvijas virzienā un būtu ieinteresēts piedāvāt savus pakalpojumus," uzskata Irklis.

Tāpat varētu parādīties vietējie pakalpojumu sniedzēji. Piemēram, gāzi varētu tirgot arī AS "Latvenergo", piedāvājot klientiem elektrību komplektā ar gāzi, kā to Igaunijā dara elektrības tirgotājs "Eesti Energia", izrādot sīvu konkurenci vēsturiskajam gāzes tirdzniecības līderim "Eesti Gas".

Tāpat Irklis norāda uz sašķidrinātās dabasgāzes iespējām konkurēt ar Krievijas importēto dabasgāzi. Piemēram, Lietuvā jau tagad "Gazprom" vairs nav galvenais dabasgāzes piegādātājs, turklāt kaimiņvalstī aug sašķidrinātās dabasgāzes apjomi.

"LG ir norādījusi, ka sašķidrinātajai dabasgāzei ir mākslīgi radītas privilēģijas, taču esošā informācija liecina, ka viens no lielākajiem Lietuvas dabasgāzes patērētājiem ir iepircis tieši šo gāzes veidu. Taisnība, ka pērn sašķidrinātā dabasgāze bija dārgāka nekā "Gazprom" piegādātā gāze, taču tagad situācija strauji mainās. Publiska informācija liecina, ka "Statoil" ir noslēgusi līgumu ar gāzes tirdzniecības kompāniju "LitGas" par ievērojami zemāku cenu," stāstīja Irklis.

Jau ziņots, ka Lietuvas valsts gāzes tirdzniecības kompānija "Litgas", kas ietilpst valsts enerģijas holdingkompānijā "Lietuvos energija", parakstījusi pārskatīto gāzes piegāžu līgumu ar Norvēģijas koncernu "Statoil".

Iepriekš noslēgtā līguma grozījumi palīdzēs samazināt Lietuvas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa Klaipēdā uzturēšanas izmaksas, un vienlaikus par vairāk nekā trešdaļu arī saruks cenas gala patērētājiem, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norādīja "Litgas".