Sākas publiskā apspriešana par dabas aizsardzības plānu dabas parkam "Abavas senleja"

© F64

Dabas aizsardzības pārvalde un uzņēmums SIA "Metrum" no 2016.gada 3.marta izsludina sabiedrisko apspriešanu un aicina iepazīties ar dabas aizsardzības plāna projektu dabas parkam "Abavas senleja".

Dabas parks "Abava" izveidots, lai saglabātu Abavas senleju kā vienotu ainavu un ekoloģisko sistēmu, tās dabas un kultūrvēsturisko mantojumu, ainavu estētiskos resursus, dabas bioloģisko daudzveidību, īpaši aizsargājamo dzīvnieku un augu sugas, tajā skaitā īpaši aizsargājamos Eiropas Savienības noteiktos biotopus. Tāpat dabas parka statusa nolūks ir veicināt šīs teritorijas ilgtspējību, salāgojot vietu attīstības mērķus ar dabas un kultūrvēsturisko pieminekļu aizsardzības mērķiem, vienlaikus veicinot sabiedrības atpūtai, izglītošanai un audzināšanai piemērotu vidi.

Izstrādājot dabas aizsardzības plānu, Abavas senlejā ir veikta ainavas un dabas vērtību izpēte. Apsekoti zālāji, nosakot to atbilstību botāniskajiem bioloģiski vērtīgajiem zālājiem. Pēc 2015.gada zālāju inventarizācijas noteikti atbilstoši Eiropas Savienības aizsargājamo zālāju biotopu veidi - pārsvarā sausi un kaļķaini zālāji, par kuru apsaimniekošanu jau šogad ir iespējams saņemt paaugstinātu atbalsta maksājumu. Informāciju par noteiktajiem zālājiem un pieteikšanās kārtību atbalsta maksājumam skatīties Lauku atbalsta dienesta mājas lapā www.lad.gov.lv.

Arī par šobrīd dabas parkā noteiktajiem mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem, piemēram, kailcirtes aizliegumu dabas parka zonā, zemes īpašnieki var pretendēt uz kompensāciju, kuras saņemšanu arī administrē Lauku atbalsta dienests.

Saskaņā ar Kompensāciju likumu un Ministru kabineta 2015.gada 7.aprīļa noteikumiem Nr.171 "Noteikumi par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu, administrēšanu un uzraudzību vides, klimata un lauku ainavas uzlabošanai 2014.-2020.gada plānošanas periodā" (turpmāk - MK noteikumi Nr.171) Lauku atbalsta dienests līdz 2020. gadam administrē un izmaksā kompensāciju - ikgadējo atbalsta maksājumu par saimnieciskās darbības ierobežojumiem meža zemēs (izņemot purvus), kas atrodas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas iekļautas Natura 2000 teritoriju sarakstā.

Tā kā pārdomāts tūrisms nav pretrunā ar ainavas un dabas aizsardzības mērķiem, dabas aizsardzības plāna projektā paredzēti dažādi dabas parka esošo tūrisma objektu un informācijas pieejamības uzlabošanas pasākumi.

Izstrādātais dabas aizsardzības plāna projekts no 2016.gada 3.marta lasāms interneta vietnēs www.daba.gov.lv un www.metrum.lv, kā arī Kandavas novada domē, Talsu novada Sabiles pilsētas un Abavas pagasta pārvaldē, Kuldīgas novada Rendas pagasta pārvaldē un Ventspils novada Zlēku pagasta pārvaldē.

Sabiedriskās apspriešanas sanāksmes notiks:

- 2016.gada 17.martā, pl.16.00 Kandavas kultūras nama Mazajā zālē (Lielā iela 28, Kandava), pirms sanāksmes, sākot no 14.00, būs iespēja saņemt konsultācijas no SIA "METRUM" un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem;

- 2016.gada 18.martā, pl.12.00 Sabiles kultūras namā (Ventspils iela 14, Sabile, Talsu novads), pirms sanāksmes, sākot no 11.00, būs iespēja saņemt konsultācijas no SIA "METRUM" un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem;

- 2016.gada 18.martā, pl.17.00 Rendas kultūras namā ("Vīgneri", Renda, Rendas pagasts, Kuldīgas novads), pirms sanāksmes, sākot no 16.00, būs iespēja saņemt konsultācijas no SIA "METRUM" un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem.

Aicinām iedzīvotāju piedalīties un izteikt viedokli par plāna projekta risinājumiem, kā arī rakstiski iesniegt priekšlikumus tā uzlabošanai līdz 2016. gada 23.martam, adresējot tos pa pastu plāna izstrādātājam SIA "METRUM", Ģertrūdes ielā 47-3, Rīgā, LV-1011 vai rakstot e-pastu teritorijas plānotājai Ilzei Circenei, e-pasts:

Jāpiebilst, ka visas iepriekšminētās aktivitātes tiek īstenotas Dabas aizsardzības pārvaldes īstenotā projekta "Latvijas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju integrācija teritorijas plānojumā" ietvaros. Projekts tiek finansēts Norvēģijas finanšu instrumenta 2009. - 2014. gada perioda programmas "Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība starp Latvijas un Norvēģijas valsts institūcijām, vietējām un reģionālām iestādēm" ietvaros.

Projekts tiek īstenots, izmantojot EUR 581 735,00 piešķīrumu no Norvēģijas finanšu instrumenta. Norvēģijas līdzfinansētās programmas mērķis ir stiprināt institucionālo un cilvēkresursu kapacitāti valsts, reģionālā un vietējā līmeņa iestādēs, kas atbildīgas par reģionālo attīstību, sadarbojoties un daloties pieredzē ar līdzīgām iestādēm Norvēģijā.

Papildus informācija par izstrādes procesā esošiem dabas aizsardzības plāniem, kā arī informācija par projekta "Latvijas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju integrācija teritorijas plānojumā" aktivitātēm lasāma šeit:

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.