PALĪDZĒSIM: 11 gadus vecā Arnella vēlas skriet un dejot, taču reta slimība to neļauj

© No personīgā arhīva

Viņai ir rets vārds – Arnella. Un viņa ir ļoti skaista meitene, ar gariem, gaišiem matiem un lielām acīm. Ja viņas dzimtajā pilsētā Siguldā tiktu rīkots skaistumkonkurss meitenēm, viņa iegūtu kroni. Taču liktenis bija lēmis tā, ka šai mazulītei ar reto vārdu ir arī reta slimība, kuras dēļ viņai ir grūti staigāt un ir jāpacieš lielas sāpes. Patlaban Arnellai Rozei Dumbraitei steidzami ir nepieciešama operācija Minhenes klīnikā.

Arnellas slimības nosaukums ir COXA VARA – reta ortopēdiska patoloģija. Arnellas slimībai gūžu kauli slīd ārā no gūžu bļodiņām. Slimībai raksturīga ir “pīļgaita”, nevar veikt lielus attālumus un ir mazāks augums nekā vienaudžiem.  Savos vienpadsmit gados Arnella ir gandrīz tik pat gara kā viņas mazais, četrus gadus vecais brālis (1.40 m vietā tikai 1.23 m).

No sākuma Arnellai tika veiktas trīs operācijas divu gadu laikā. Tā kā Latvijā veiktās operācijas nedeva vēlamo rezultātu, tika meklētas citas palīdzības iespējas Vācijas klīnikā. Minhenes ortopēdiskajā klīnikā par ziedotāju līdzekļiem Arnellai tika veiktas divas veiksmīgas operācijas. Operāciju laikā Arnellas gūžas tiek fiksētas plāksnēs, kas ļauj augt un gūžu bļodiņas turas – neizslīdot. Līdz ar to Arnella varēja augt bez sāpēm.

Pēdējā gada laikā Arnella sāka augt straujāk, un problēma atkal lika par sevi manīt. Vācu mediķi uzstāj, ka operācija jāveic nekavējoties, kamēr Arnella nav kļuvusi 12 gadus veca. Patlaban viņai ir vienpdasmit gadi. Nauda operācijai nepieciešama pēc iespējas ātrāk – līdzko līdzekļi tiks savākti, Minhenē tiks noteikts operācijas datums.

Bet pagaidām Arnella cieš lielas sāpes un gadās arī tā, ka viņa vairākas dienas nevar pastaigāt. Dzīvoklī viņu nēsā uz rokām, bet ārā ved speciālā bērnu ratiņkrēslā. Pēdējo divu mēnešu laikā tādas situācijas bijušas četras reizes.

Viņa ir ļoti jauka un mīļa, bet, par laimi, arī mēŗktiecīga un stipra. Ar raksturu. Viņa savādāk nevar. Pēc katras operācijas viņai no jauna jāmācās staigāt. “Mācām viņai, ka ir nepieciešama drosme un uzdrīkstēšanās – neviens uz paplātes neko nepienesīs. Pie tam viņai ir jāmācās pastāvēt par sevi, jābūt pacietīgai,” saka mamma Līga.

Pirmo reizi slimība lika par sevi manīt, kad Arnellai bija 2.5 gadi. Todien vecāki nolēma viņu kristīt, atbrauca visi radi, lai brauktu uz baznīcu Rīgā. Taču no rīta bērns nevarēja piecelties kājās un raudāja. Neviens nesaprata, kāpēc bērnam sāp. Taču kristības neatcēla. Un te notika brīnums – pirms ienākšanas baznīcā Arnella nostājās uz savām kājām un klusi iegāja iekšā savā rozā krāsas princešu kleitā. Bet pēc tam slimība parādījās atkal. Un Ortopēdijas slimnīcā tika uzstādīta smagā diagnoze. To rozā kleitu Arnella glabā joprojām un labprāt arī izrāda.

Viņa ļoti bēdājas par to, ka nevar dejot. Vēl viņa dievina zirgus, taču jāt, kā citiem bērniem nodarbībās, viņai neļauj, var tikai pieglausties klāt, paglaudīt. Viņai ir mīlulis – baltais ponijs Rafaello. “Kāpēc es nevaru skriet, dejot, nevaru jāt ar zirdziņu?” dažreiz Arnella jautā mammai. Līga gan neliek viņai sapņot velti. “Jā, papēži un dejas – tas nav tavs. Ar Rafaello var vienkārši draudzēties, ar draugiem nav obligāti jājāj. Taču tu vari darīt daudz ko citu, kas nesanāk citiem. Slimība māca mūs un padara stiprākus. Tu lieliski zīmē, tu esi labākā matemātikā, tu esi visspēcīgākā šahā, tu esi skaista, jauka, tevi visi mīl…”

Un mamma ar lepnumu parāda Zelta liecību ar izcilām sekmēm un diplomu par trešo vietu rajona matemātikas olimpiādē. Un zīmējumi, kurus veidojusi Arnella. Viņu tiešām visi mīl – pirms Arnellas dzimšanas dienas Siguldas rotaļlietu veikalā izpērk visas zirdziņu mantas un citas rotaļlietas ar zirgu attēliem, lai iepriecinātu meiteni ar skaisto vārdu. Arnellai mājās ir 75 zirdziņi. Ar vismīļāko no tiem Arnella nešķiras nekad un obligāti ņem līdzi arī uz slimnīcu.

Arnellas tētis ir tālbraucējs un reti ir mājās – lai uzturētu ģimeni, piesakās jebkuriem reisiem. Mamma Līga strādā divos darbos – pa dienu bērnudārzā, bet vakarā vada logopēdijas nodarbības. Diena ir sarakstīta pa minūtēm – skola, bērnudārzs, ārsti, rehabilitācijas nodarbības ar Arnellu, fizioterapija un pereodiski slimnīcas.

“Mēs cīnāmies par to, lai viņa varētu dzīvot bez ratiņkrēsla. Pati sevi aprūpēt. Citādi brālim nāksies visu dzīvi nēsāt viņu uz rokām.” Pati Līga sapņo tikai par vienu – lai bērni būtu veseli. Viņa ir laimīga, kad vīrs atgriežas mājās no darba, viņa gatavo garšīgas vakariņas, un visa ģimene kopā skatās skaistas multfilmas. Vairāk viņa neko nevēlas.

Pēc veiksmīgi veiktām operācijām mediķiem ir labvēlīga prognoze. Tāpēc Arnellai ir iespēja. Taču arī pasakās, kur viss beidzas labi, ceļš uz laimīgām beigām ir garš: Arnella ir gatava pārvarēt jebkurus šķēršļus. Taču ģimenei ir nepieciešama palīdzība.

Operācijai nepieciešami 13 660 eiro. Ar biedrības “Cerību spārni” atbalstu Arnellas operācijai jau ir piesaistīti 2 514.80 eiro.  Vajag vēl 11 145 eiro. Šī summa atbilstoši līgumam tiks pārskaitīta uz Minhenes klīniku. Dzīvošanas un ceļa izdevumus ģimene segs pati.

Mūsu labdarības tālrunis 9 000 63 83 (1.42 eiro par zvanu) visu šo nedēļu strādā, lai palīdzētu Arnellai. Ziedot iespējams arī ziedot.lv mājaslapā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.