T. s. Lemberga prāvā sāk aizstāvības pieteikto liecinieku pratināšanu

PIRMĀ DZIRDĒŠANA. Bijušais akciju sabiedrības SWH Rīga viceprezidents, miljonāra Aināra Gulbja biznesa partneris Valdis Lokenbahs apgalvoja, ka par kukuļa izspiešanu no Aināra Gulbja pirms 23 gadiem, par ko tiek apsūdzēts Aivars Lembergs, neko pat dzirdējis neesot © F64

Pirmais no aizstāvības pieteiktajiem lieciniekiem tā dēvētajā Lemberga prāvā tika nopratināts programmēšanas speciālists, bijušais akciju sabiedrības SWH Rīga viceprezidents un akcionārs, Rīgas Apvienotās Baltijas bankas bijušais padomes loceklis Valdis Lokenbahs.

Tā kā joprojām nav nopratināti cietušie un valsts apsūdzības pieteiktie liecinieki, Ventspils mērs Aivars Lembergs izteica protestu par tiesas priekšsēdētāja rīcību, ignorējot Kriminālprocesa likumā noteikto kārtību, ka «pierādījumu pārbaudi tiesa uzsāk, noklausoties cietušā liecību un prokurora norādīto liecinieku liecības». A. Lembergs skaidroja, ka krimināllietas iztiesāšanas kārtības maiņai jau ir redzamas sekas – cietušā miljonāra Aināra Gulbja tiesai iesniegtais paša liecību koriģējums atbilstoši liecinieku sniegtajām liecībām Rīgas apgabaltiesā. «Tiesas process nevar būt objektīvs, ja tiek pārkāpts likums un tiesības uz taisnīgu tiesu,» teica A. Lembergs. Līdzīgi protestu par tiesas priekšsēdētāja rīcību izteica arī A. Lemberga advokāts Raimonds Krastiņš. Tiesa protestu noklausījās un turpināja procesu.

A. Lembergs un viņa aizstāvis V. Lokenbahu iztaujāja par SWH Rīga biznesa virzieniem un akcionāriem laika posmā no 1993. līdz 1996. gadam. Tika skarts SWH programmēšanas bizness, un neizpalika arī jautājums par darbu pie programmatūras VITA, kas savulaik tika atdota Ventspils naftai, lai segtu daļu no SWH daudzmiljonu parādiem.

V. Lokenbahs tika izvaicāts arī par vienu no galvenajām apsūdzības epizodēm – kukuļa izspiešanu no A. Gulbja. Līdzīgi kā citi iepriekš pratinātie liecinieki, arī V. Lokenbahs par kukuļa izspiešanu no A. Gulbja iepriekš pat dzirdējis nebija.

Viņš liecināja, ka kopā ar A. Gulbi strādājis SWH Rīga un neilgi pēc šīs kompānijas dibināšanas nodibināta cita, tikai uz programmēšanas biznesu orientēta akciju sabiedrība SWH Informācijas sistēmas. Šī akciju sabiedrība jau 1994. gadā pārtapusi par akciju sabiedrību Dati.

Lai arī V. Lokenbahs piedalījies SWH Rīga padomes sēdēs, viņš pārzinājis tikai tās lietas, kuras saistītas ar viņa vadīto programmēšanas pārvaldi. Viņš kopā ar saviem biznesa partneriem deviņdesmito gadu sākumā uzvarējis Vācijas Sociālo lietu ministrijas rīkotajā konkursā par tiesībām īstenot programmēšanas projektu un tāpēc Rīgā uzturējies ļoti reti. Šī iemesla dēļ viņš neko nevarot pastāstīt arī par Rīgas apvienotās Baltijas bankas darbību. V. Lokenbahs apliecināja, ka SWH Rīga iesaistījusies ļoti daudzos apjomīgos biznesa projektos, taču beigu beigās sabiedrībai radušās finansiālas grūtības. V. Lokenbahs atminējās, ka SWH uzņēmumi piesaistījuši tā laika labākos speciālistus. Piemēram, V. Lokenbahs, būdams programmēšanas pārvaldes vadītājs, 1993. gadā darbā pieņēmis premjera amatu pametušo Ivaru Godmani. Šajā pārvaldē I. Godmanis nostrādājis pusgadu.



Latvijā

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais