LVM ziedo sociālo projektu realizācijai

PARTNERI. Rūta Dimanta ir gandarīta, ka LVM iesniegto projektu izvērtēšanu un uzraudzību ir uzticējuši Ziedot.lv, kam ir liela pieredze līdzīgu projektu virzīšanā. Savukārt Tomass Kotovičs saka lielu paldies par Ziedot.lv ieguldīto darbu kvalitatīvā projektu izvērtēšanā, jo šo projektu realizācija ir nozīmīga ļoti lielam skaitam Latvijas cilvēku © F64

Otrdien, 1. martā, oficiāli tika paziņotas tās 86 sabiedriskā labuma organizācijas, kuras konkursa kārtībā saņems a/s Latvijas valsts meži (LVM) ziedojumu sociālo projektu īstenošanai. Kopumā LVM sociālā atbalsta projektiem ziedojusi 308 965,04 eiro, tādējādi sniedzot atbalstu 61 578 cilvēkiem visā Latvijā. Ziedojumi līdz sociālā labuma organizācijām nonāks ar Ziedot.lv starpniecību.

Atbalstu vajag daudziem

Kopumā konkursā tika saņemti pieteikumi no 227 sabiedriskā labuma organizācijām par kopējo summu 1 miljons 497 tūkstoši eiro. Atbalstot 86 iniciatīvas visā Latvijā, no kurām 36 iniciatīvas tiks atbalstītas pirmo reizi, kopējā ziedojuma mērķa auditorija ir 61 578 cilvēki visā Latvijā, kā arī tiks nodrošināta 302 personu nodarbinātība un iesaistīti 839 brīvprātīgie palīgi. LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs uzsver: «Katra sociāli atbildīga uzņēmuma pienākums ir veicināt sabiedrības veselību, uzlabot dzīves vidi, kā arī atbalstīt sportu, mūziku un mākslu. Latvijas valsts meži šajās jomās strādā ļoti aktīvi, un ziedošana ir tikai viena no aktivitātēm. Sociālā atbildība ir arī dividendes uzņēmuma īpašniekiem, tas ir, valstij. Faktiski pusi no visām valsts uzņēmumu budžetā iemaksātajām dividendēm sastāda dividendes no LVM saimnieciskās darbības ietvaros gūtās peļņas. Pagājušajā gadā valsts budžetā iemaksātā summa pārsniedza 52 miljonus eiro. Vienlaikus, atbilstoši likumdošanai, LVM daļu peļņas novirza ziedojumiem sportam, kultūrai, mākslai, izglītībai, zinātnei un sociālajiem projektiem – kopumā gadā ap 4 miljoniem eiro. Mums ir milzīgs prieks atbalstīt tieši sociālos projektus, it īpaši lauku teritorijās. Aizvien pieaugošo pieteikumu skaits liecina, ka pirms pieciem gadiem pieņemtais lēmums sadarboties ar trīs sabiedriskā labuma organizācijām – Ziedot.lv, Latvijas Bērnu fonds un Latvijas Samariešu apvienība – ir bijis pareizs. Ar šo organizāciju starpniecību mūsu ziedojums nonāk tieši tur, kur tas visvairāk nepieciešams, un sniedz maksimālo atdevi.»

«LVM ziedojums ļauj nelielu pagastu un pilsētu aktīviem iedzīvotājiem saņemt atbalstu savu iniciatīvu īstenošanā. Šīs organizācijas savas nelielās darbības dēļ visbiežāk nespēj kvalificēties ES fondu projektiem, tāpēc svarīgi, ka ir arī šāda finansējuma saņemšanas iespēja. Ziedot.lv rūpīgi sekos līdzi katra projekta ieviešanai, lai ziedotie līdzekļi tiktu izlietoti mērķtiecīgi un nestu labumu visai sabiedrībai,» uzsver Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta.

Suņu apmācībai, siltumnīcai un bērnu pārtikai

Šogad ziedojums tika sadalīts četrām prioritārām sociālās palīdzības jomām: palīdzībai sociāli mazaizsargātām sabiedrības grupām 26 projektiem piešķirti 96 980,04 eiro; Palīdzībai bērniem un pieaugušajiem ar īpašām vajadzībām 31 projektam piešķirti 132 661 eiro; sabiedrības grupu integrācijas atbalstam 15 projektiem piešķirti 32 130 eiro; pensijas vecuma cilvēkiem cienīga un aktīva dzīvesveida atbalstam 14 projektiem piešķirti 47 194 eiro. Vērtējot projektus, vērā tiek ņemta atbalstāmās aktivitātes ietekme uz iespējami plašāku sabiedrības daļu.

Kā viens no sociāli nozīmīgākajiem projektiem ar ilgtermiņa ietekmi uz Latvijas attīstību kopumā jāatzīmē Atbalsta grupas inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem pieteikums bērnu pārtikas iegādei, kas būtiski samazina risku ar HIV inficēties bērniem, kuru māmiņām ir iepriekšminētās saslimšanas. T. Kotovičs atzīst: «Daudzi ziedot gatavi uzņēmumi nevēlas sevi asociēt ar HIV un AIDS, tāpēc savus ziedojumus novirza citiem mērķiem. Mēs uzskatām, ka bērns nav vainīgs, ja viņa māmiņa ir slima, tāpēc LVM atbalsts nepieciešams, lai šie bērni izaugtu veseli un ar savu klātbūtni dotu labumu Latvijai. Bērni valstij ir ļoti vajadzīgi, un šī ir tā iespēja viņus izglābt.»

Starp atbalstītajiem projektiem ir arī suņu pavadoņu apmācība, kas viņu saimniekiem redzes invalīdiem būtiski atvieglos ikdienu un uzlabos dzīves kvalitāti. Tāpat kā ļoti interesants ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrību jāpiemin biedrības Svētelis iesniegtais projekts par siltumnīcas būvniecību, kurā saimniekos mazturīgās ģimenes ar bērniem. Arī citi atbalstītie projekti ir pārdomāti un ar ilgtermiņa ietekmi uz sociālo labklājību.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.