Pēc vēža skrīninga arī par maksu

© F64

«Mani sarūgtina situācija, ka pacients ar savu problēmu ir palicis viens pats, jo saņemt kompetentu, saprotamu informāciju nav iespējams – pie kāda speciālista pieteikties, kā to labāk izdarīt, neviens pacientam to nestāsta,» Neatkarīgajai saka Sarma, kura palīdzējusi radiniecei meklēt iespēju veikt ultrasonogrāfiju.

Sabiedrības degpunktā pašlaik ir jautājums par pierakstīšanos uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Īpaši Sarmas aprakstītā situācija skumdina tāpēc, ka paciente, kurai nepieciešams ultrasonogrāfijas izmeklējums, ir apmeklējusi valsts organizēto vēža skrīningu, lai ātrāk atklātu slimību, bet turpmākos izmeklējumus, visticamāk, veiks, maksājot pati, jo nav atradusi iespēju to izdarīt par valsts naudu. Paciente mamogrāfijas izmeklējumu veica mobilajā busiņā pēc tam, kad bija saņēmusi uzaicinājumu. Izmeklējumā atklājās, ka krūtī ir labdabīgs veidojums, taču ārsts nozīmēja uz papildu izmeklējumu – ultrasonogrāfiju, kas ir precīzāka izmeklējuma metode. Rīgas Austrumu slimnīcas paspārnē esošais Latvijas Onkoloģijas centrs pierakstīt pacientus uz izmeklējumiem sāks 21. martā, noskaidrojusi Sarma, tāpēc nav zināms, uz kuru laiku izdotos pierakstīties, savukārt uz šādu izmeklējumu Veselības centru apvienībā par valsts finansējumu var pierakstīties uz maiju, par maksu – pēc nedēļas. «Sava sirdsmiera labad viņa maksās pati par izmeklējumu,» saka Sarma un jautā – kāpēc ģimenes ārsts nevar paskaidrot pacientiem, ko viņiem šādās situācijās darīt, kur uzzināt informāciju, kur pieteikties, jo ne visiem cilvēkiem ir pieeja internetam?

1. februārī, kad Rīgas Austrumu slimnīca atvēra pierakstu uz izmeklējumiem, visas valsts apmaksātās vietas tika aizpildītas dažu stundu laikā. Arī 21. februārī, atverot pierakstu uz konsultācijām pie speciālistiem, ažiotāžas dēļ veidojās rindas. Dažas dienas vēlāk slimnīcas valde pieņēma lēmumu atvērt pierakstu uz ambulatorajām konsultācijām pie visiem slimnīcas speciālistiem līdz gada beigām. Uz radioloģiskiem izmeklējumiem pieraksts līdz gada beigām tiks atvērts 21. martā. Lai iespējami operatīvi varētu veikt pierakstu gan pa telefonu, gan elektroniski, gan klātienē, slimnīca sola mobilizēt papildu resursus.

Veselības ministrija no jūlija pacientus plānojusi rindā uz izmeklējumiem pierakstīt prioritārā secībā, jo visiem pacientiem tie nav vienlīdz steidzami nepieciešami. Taču pagaidām nav skaidrs, kā reāli šī kārtība darbosies, jo rindu garumu pati par sevi tā nesamazinās. Teorētiski noteikts, ka izmeklējumus prioritāri veiks personām, kuras saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī bērniem un grūtniecēm. Nākamie būs cilvēki, kuriem izsniegta darbnespējas lapa, pēc tam personas, kurām iepriekšējā izmeklēšanas reizē atklātas pazīmes, kas prasa tālāku izmeklēšanu, bet pēdējās ir «citas personas».

UZZIŅAI

Kā pieteikties izmeklējumiem Rīgas Austrumu slimnīcā?

• Zvanīt pa tālruni: 67000610, darbdienās no 8.00 līdz 18.00

• Sūtīt e-pastu: pieraksts@aslimnica.lv – lai pieteiktos ambulatorajai speciālista konsultācijai diagnostika@aslimnica.lv – lai pieteiktos diagnostiskās radioloģijas izmeklējumiem

 • Aizpildīt e-pieraksta formu slimnīcas mājaslapas www.aslimnica.lv sadaļā Kontakti, tālāk E-pieraksts

 • Personīgi stacionāra reģistratūrā: darbdienās no 8.00 līdz 16.30

Avots: Rīgas Austrumu slimnīca



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais