Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Valsts policijas vadība pārceļas uz Ostas policiju

© Lauris Vīksne, f64

Jaunveidojamā Ostas policija, kurai būs jānodrošina kārtība Rīgas brīvostas teritorijā, varētu nosmelt Valsts policijas krējumu – ap 300 labāko policistu, kuri tur meklēs labāk atalgotu darbu. Uz Ostas policiju pošas arī Valsts policijas (VP) vadība – Valdis Voins un viņa vietnieks Andris Dzenis.

Pastāv šaubas, vai jaunā policijas struktūrvienība, kas atrastos brīvostas pārvaldnieka pakļautībā, nevar tikt izmantota šauru interešu labā, tostarp – arī politiskiem mērķiem. Rīgā brīvostu jau ilgus gadus vada Leonīds Loginovs. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) sola, ka uz nākamo valdības sēdi būs uzskaitītas tās policijas funkcijas, kuras varētu pildīt Ostas policija. "Ja tā ir policija, kas nepakļaujas valstij, viņiem būtu jāliedz iespēja piekļūt iekšlietu datubāzēm," min L. Mūrniece. Lai gan pakļauta brīvostas pārvaldniekam, Ostas policijas priekšnieku iecels iekšlietu ministrs. Ostas policijas izveidi atbalsta arī satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK), sakot, ka īpaši būtiski tas ir, kopš caur brīvostas teritoriju notiek NATO kravu tranzīts uz Afganistānu.

VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks A. Dzenis Neatkarīgajai ne apstiprināja, ne noliedza ziņas par plāniem atvaļināties no VP un pāriet darbā uz Ostas policiju. Vēl nekādu iesniegumu viņš neesot uzrakstījis. Abi – V. Voins un A. Dzenis – jau ir sasnieguši izdienas pensijas vecumu. Tieši šo apstākli, nevis, iespējams, vairākos tūkstošos latu mērāmo algu brīvostā, abi Neatkarīgajai min kā faktoru, kas liktu apsvērt piedāvājumu, ja tādu kāds oficiāli izteiks. Ja V. Voins pieņemtu šādu lēmumu, VP vadību varētu uzticēt Rīgas reģiona pārvaldes priekšniekam Intam Ķuzim, un par to jau ir spriests, Neatkarīgajai apstiprināja iekšlietu ministre L. Mūrniece. Tas, par ko iekšlietu ministre ir nobažījusies, – ka Ostas policijā, kurā provizoriski varētu būt darba vietas ap 300 policistiem, uz šīm vietām tiks paņemti "labākie no labākajiem". Lai ilustrētu, ko tas nozīmē jau tā kadru problēmas nomocītajai Valsts policijai, L. Mūrniece min, ka Daugavpils policijas pārvaldē ir tikai nedaudz lielāks – aptuveni 400 policistu – štats.

Šobrīd pieņemšanai trešajā galīgajā lasījumā Saeimā tiek gatavoti grozījumi likumā Par policiju, kuros paredzēta jaunas policijas struktūrvienības Ostas policijas izveide. Valdība nākamnedēļ plāno pieņemt savu pozīciju šajā jautājumā. Tomēr no iekšlietu struktūrām nāk informācija, ka jau tagad VP klīst runas par Ostas policiju, kurā būs lielākas algas, un ir policisti, kas jau tagad vēršas kadru daļās, lūdzot pārcelt darbā uz to.

Par spīti bažām par labāko policijas kadru aizplūšanu, iekšlietu ministre otrdien valdībā pauda atbalstu Ostas policijas izveidei, jo pēc VP apvienības Apsardze drīzās likvidēšanas, kas līdz šim rūpējusies par likumību Rīgas brīvostas teritorijā, tā paliks bez pastāvīgas policijas kontroles. Tas, kas liek atbalstīt jau vairākus gadus iekšlietu struktūrās apsvērto ideju par Ostas policiju, ir fakts, ka tās izveides un uzturēšanas izdevumus segs Rīgas brīvosta. Satiksmes ministrijas ierēdņi, otrdien valdībā pamatojot šādas specializētas policijas izveidi, norādīja, ka brīvosta nevar aprobežoties ar apsardzes firmas algošanu, jo tai nevar uzticēt visas tās funkcijas, kas ir policijai. Likuma grozījumi neattieksies tikai uz Rīgu, tādas pašas iespējas veidot Ostas policiju savu brīvostu teritorijās būs arī Liepājai un Ventspilij.