Vairākas personas lūdz sevi atzīt par cietušajiem Zolitūdes traģēdijas krimināllietā

© f64

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā šodien vēl vairākas personas lūdza sevi atzīst par cietušajiem šajā procesā.

Par cietušajiem sevi lūdz atzīt Andis Šteinītis, kurš Zolitūdes traģēdijā zaudēja brāli, Renāts Gimazetdinovs, kurš zaudējis audžutēvu, Daiga Grigone, kura zaudējusi dzīvesbiedru, kā arī Valērija Burve, kura traģēdijā zaudējusi brāli. Tāpat tika pieteikts lūgums atzīt par cietušo nepilngadīgo Viktoriju Burvi.

Visas personas lietā iesniedza arī morālās kompensācijas pieteikumus.

Prokurore Jekaterina Kušakova pauda viedokli, ka Šteinīša, Valērijas un Viktorijas Burves lūgumi ir apmierināmi, savukārt Grigones un Gimazetdinova lūgumi ir noraidāmi.

Tiesā bija saņemts arī Gaļinas Ļipņickas un Vitālija Zaharova pieteikums, kurš lūdza viņu atzīt par cietušo. Viņš bija viens no glābējiem, kuram virsū uzkrita brūkošās ēkas daļas. Prokurori lūdza noraidīt šos pieteikumus.

Tiesa ir devusies pieņemt lēmumu par šiem lūgumiem.

Pirms tam tiesa noraidīja divu apsūdzēto - SIA "Maxima Latvija" darba aizsardzības speciālistes Innas Šuvajevas un iepriekšējā Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieka Jāņa Baloža - lūgumu Zolitūdes traģēdijas krimināllietu skatīt bez viņu klātbūtnes.

Janvāra sākumā tiesā tika saņemts apsūdzētās Šuvajevas pieteikums, lūdzot tiesu skatīt lietu bez viņas piedalīšanās, pieteikumā norādot, ka lūgums saistīts ar ierosināto kriminālprocesu par gatavošanos izdarīt viņas slepkavību. Tāpat 6.janvārī tiesā tika saņemts apsūdzētā Baloža lūgums, kurā apsūdzētais lūdz krimināllietu skatīt bez viņa klātbūtnes ģimenes un darba dēļ, bet lietā piedaloties viņa advokātei Olitai Kaucei.

Kā ziņots, Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien Ķīpsalas izstāžu zālē aizvada otro sēdi Zolitūdes traģēdijas krimināllietā.

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ierosināta pēc tam, kad 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas. Kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs lietā ir 155 miljoni eiro. Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi. Lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos. Patlaban lietā ir pieteikti 144 liecinieki, kā arī piesaistīti desmit eksperti.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Latvijā

Valdība 8. oktobrī atbalstīja Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim pensiju iemaksu likmes viena procentpunkta pārnesi no pensiju 2. līmeņa uz valsts nefondēto pensiju shēmu jeb pensiju 1. līmeni. Ministrija anotācijā skaidro, ka tas ļaus īstenot darbaspēka nodokļu samazinājumu un, iespējams, sekmēs nākotnes vecuma pensiju apmēru kopumā.

Svarīgākais