Darba grupai Streļčenoka vadībā uzdod izstrādāt jaunu KNAB likumprojektu

© F64

Rīga, 1.marts, LETA. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) ir izveidojis darba grupu jauna Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumprojekta izstrādei, uzdodot darbu paveikt līdz 14.septembrim.

Darba grupas uzdevums būs izstrādāt jaunu KNAB likumprojektu, nodrošinot tiesiskā regulējuma efektivitāti korupcijas novēršanas un apkarošanas jautājumos, kā arī politisko organizāciju (partiju) finanšu kontroles un priekšvēlēšanu aģitācijas jautājumos.

Par darba grupas vadītāju ir iecelts KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Kopā ar Streļčenoku pie likumprojekta strādās arī tiesību zinātņu eksperti - Latvijas Juristu biedrības vadītājs Aivars Borovkovs, tiesību zinātņu eksperts Aivars Endziņš, KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča, sabiedriskās politikas centra ''Providus" pētnieks Valts Kalniņš. Tāpat darba grupā ir iekļauti eksperti no Valsts kancelejas, Tieslietu ministrijas un Ģenerālprokuratūras.

Darba grupas vadītājam būs tiesības pieaicināt citus speciālistus un ekspertus, kā arī darbinieku arodbiedrību pilnvarotus pārstāvjus.

Darba grupu uzdeva izveidot jau iepriekšējā valdība, kuru vadīja premjerministre Laimdota Straujuma (V). Tomēr neskatoties uz to, iepriekš tika sagatavoti KNAB likuma grozījumi, kurus tagad asi kritizē KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrība, kas iesaistīta tiesvedībās, kurās esošie un bijušie KNAB darbinieki tiesājas ar KNAB.

Lai arī Valsts kanceleja grozījumus bija parlamentam lūgusi izskatīt steidzamības kārtā - divos lasījumos, lai Latvija turpinātu virzību uz drīzu pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), - atbildīgā parlamenta komisija nolēma, ka grozījumi jāskata trīs lasījumos.

Saeima 18.novembrī otrajā lasījumā atbalstīja KNAB likuma grozījumus. Likuma grozījumus Saeimai vēl būs jāskata trešajā, galīgajā, lasījumā. Šodien grozījumi tiks skatīti atbildīgajā Saeimas komisijā.

Latvijā

Finanšu nozares asociācija (FNA) un lielākās bankas šodien mediju pasākumā informēja par aktuālo situāciju kreditēšanas jomā un banku aprēķinus par solidaritātes iemaksas sasaisti ar kreditēšanu.

Svarīgākais