Vardarbība ģimenē: dati runā paši

© NRA

Patiesībai neatbilst informācija, ka Latvijā nav nekādu datu par vardarbību ģimenē – gan dzīvesbiedriem vienam pret otru, gan pret bērniem vai citiem maziem radiniekiem. Nupat valdībā iesniegtais ziņojums par vardarbību pret sievietēm un ģimenē apliecina: vardarbība ģimenē ir izplatīta, pat ja ņem vērā tikai «mazrunīgos» policijas datus, kas neparāda visu reālo situāciju.

Neatkarīgajā nesen publicētajā diskusijā par vardarbību pret sievieti un vardarbību ģimenē tika minēts: «[..] nav statistisku pierādījumu par īpaši izplatītu vardarbību ģimenē, gluži otrādi – izpētīts, ka ģimene ir drošākā vide sievietēm un bērniem, un Satversmē pausta apņemšanās aizsargāt ģimeni, nevis pastāvīgi iejaukties tās dzīvē.»

70% cietušas ģimenē

Datus par traumām, kas gūtas vardarbības ģimenē dēļ, var iegūt Slimību profilakses un kontroles centra reģistrā, kā arī Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņu datu bāzē. Šajos informācijas avotos atrodamie dati rāda: kopumā no vardarbības cietušo vīriešu skaits, kas katru gadu vēršas pēc medicīniskās palīdzības, ir daudz lielāks nekā cietušo sieviešu skaits. Tomēr pilngadīgu vīriešu procents, kas cietuši ģimenē (no laulātās draudzenes, vecākiem vai citiem radiniekiem) ir ļoti niecīgs (pieci procenti), bet gandrīz puse pilngadīgo sieviešu ir cietušas no vardarbības ģimenē, kuru veicis tuvinieks vai partneris (48 procenti). Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente Viktorija Boļšakova norāda, ka dati uzrāda ļoti līdzīgas tendences, kas atklājas starptautiskajos pētījumos, ka partneri un tuvākie cilvēki pārsvarā ir tie, kas nodara traumas sievietēm.

Apmēram 70 procentu no visām ģimenē cietušajām sievietēm ir cietušas no dzīvesbiedra vardarbības. Visvairāk cietušo ir vecuma grupā 30 līdz 54 gadiem. Pēc 55 gadu vecuma sāk pieaugt vardarbības gadījumu skaits, kur vainīgi ir citi tuvinieki, bet arī šajā vecuma grupā cietušo vidū vairāk ir sieviešu. Gandrīz visi vardarbības gadījumi pret tuvinieku notiek mājās.

Vismaz 20 izsaukumu dienā

Policijas saņemtie izsaukumi liecina, ka 2014. gadā pieaudzis ziņojumu skaits par vardarbīgas dzimumtieksmes apmierināšanu, tīšiem miesas bojājumiem, cietsirdību pret nepilngadīgajiem. Īpaši būtiski pieaudzis ierosināto kriminālprocesu skaits par seksuālas vardarbības gadījumiem. Valsts policija regulāri saņem izsaukumus par konfliktiem ģimenē (arī to apliecina dati) – dienā tie ir vidēji 16–19 izsaukumi. Šie ir izsaukumi, kur nav nodarīti smagi miesas bojājumi, tā izskaidrojams fakts, ka gandrīz visos ģimenes konfliktu gadījumos (99 procentos) kriminālprocess netiek ierosināts. 2014. gadā dzīvesbiedri nogalināja piecas sievietes, vēl četras sievietes nogalināja citi radinieki. Dažāda smaguma miesas bojājumus dzīvesbiedri nodarīja 57 sievietēm.

«Redzam, ka policijas izsaukumu skaits uz ģimenes konfliktiem pieaug – vairāk nekā 7000 izsaukumu gadā, tiem papildus jāpieskaita saņemtie vairāk nekā 3600 ziņojumi par dažāda veida miesas bojājumiem. Un šie ir skaitļi par reģistrētajiem vardarbības gadījumiem, par kuriem tapis zināms kādai no institūcijām,» datus vērtē V. Boļšakova, «šie skaitļi ir aisberga redzamā daļa, un tāpēc pie katra no iepriekš minētajiem skaitļiem droši var likt vārdu «vismaz».»

Arī dati par sniegto rehabilitāciju vardarbībā cietušajiem rāda, ka visvairāk to izmanto tieši no vardarbības ģimenē cietušie. Vardarbības veicēji 67 procentos gadījumu bija laulātie vai faktiskie dzīvesbiedri partneri, 18 procentos – citi radinieki vai mājsaimniecībā dzīvojošas personas, 10 procentos – bijušie vīri vai bērnu tēvi. Kopumā 2015. gadā palīdzēts 114 cilvēkiem.

Kur cieš bērni?

Iekšlietu ministrijas dati liecina: no visiem noziedzīgajiem nodarījumiem pret nepilngadīgajiem puse bērnu ir cietuši no saviem tuviniekiem. No pavisam 325 nepilngadīgajiem, kas atzīti par cietušajiem vardarbīgos noziedzīgos nodarījumos, 151 bērns cietis no saviem tuviniekiem. Lielākoties (67 procenti) bērni ir cietuši no tuvinieku cietsirdības un vardarbības. Seksuāla vardarbība un miesas bojājumi pret nepilngadīgajiem ģimenē veido ceturto daļu no visiem vardarbīgajiem nodarījumiem pret nepilngadīgajiem. No tuviniekiem lielākoties cieš bērni līdz 14 gadu vecumam. Tas attiecas gan uz slepkavībām un miesas bojājumiem, gan uz seksuāliem noziegumiem.



Latvijā

Aizvadītajā nedēļas nogalē, naktī no sestdienas uz svētdienu, atkal grozījām pulksteņus. Kā katru gadu. Divas reizes gadā. Marta un oktobra pēdējā nedēļas nogalē. Un tāpat kā katru gadu arī šoreiz izskanēja neskaitāmas sašutušo balsis. Cik ilgi vēl turpināsies šī bezjēdzība?

Svarīgākais