Pērn vidējā atmaksātā IIN summa vienai personai bija 117,72 eiro

© F64

Pērn vidējā atmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) summa vienam gada ienākumu deklarācijas iesniedzējam bija 117,72 eiro, kas ir par 5% vairāk nekā pirms gada, rāda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati.

Skaita ziņā pērn iesniegti nepilni 583 000 deklarāciju - ievērojami vairāk nekā iepriekšējos gados. Rekordliels bijis arī iedzīvotājiem atmaksātais IIN apjoms, kopējai summai sasniedzot 68,6 miljonus eiro.

Pēc VID apkopotās statistikas visbiežāk iedzīvotāji deklarē izdevumus par izglītību un medicīnu. Teju pusē no visām 2015.gadā iesniegtajām deklarācijām norādīti tieši šādi izdevumi. Tomēr deklarētās summas šajā pozīcijā ir vismazākās - vidējais izdevumu apmērs uz vienu iesniegto deklarāciju ir 166 eiro, kas skaidrojams ar noteikto ierobežojumu (213,43 eiro vienai personai). Savukārt lielākās deklarētās summas veido iemaksas privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanas (ar uzkrājumu) prēmiju maksājumi. Šādus attaisnotos izdevumus deklarē katrs piektais deklarācijas iesniedzējs. Vidējais veikto iemaksu apmērs uz vienu deklarētāju ir 665 eiro. Pērn visretāk deklarētas ziedotās un dāvinātās summas (nepilnā 1% no iesniegtajām deklarācijām). Galvenokārt ziedojumi un dāvinājumi deklarēti gadījumos, ja summa pārsniegusi 300 eiro.

Pērn 53% Latvijas iedzīvotāju izmantoja iespēju atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, liecina "Swedbank" Finanšu institūta veiktās aptaujas rezultāti.

Aptauja veikta februārī sadarbībā ar "OMD Snapshots", izvaicājot 702 respondentus vecumā no 15 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās.

Kā liecina VID statistika, pērn 48% deklarāciju iesniedzēju izmantojuši elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Joprojām plaši tiek izmantota arī deklarācijas iesniegšana, ierodoties personīgi VID Klientu apkalpošanas centrā. "Swedbank" Finanšu institūta veiktās aptaujas dati rāda, ka klātienes vizīti biežāk izvēlas gados jauni cilvēki (18 līdz 29 gadi), visticamāk, iesniedzot deklarāciju pirmo reizi. Iedzīvotāji, kuri deklarāciju iesniedz, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu, iesniegšanas procesu vērtē kā vienkāršu, norādot, ka novērtētu arī uzlabojumus (42%). Savukārt tie iedzīvotāji, kuri deklarācijas iesniedz klātienē vai sūta pa pastu, biežāk norāda, ka process ir laikietilpīgs (29%), sīkumains (28%) un sarežģīts (24%). Tas norāda uz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas izmantošanas lielo potenciālu, ievērojami paātrinot un vienkāršojot deklarāciju iesniegšanas procesu.

Jau šogad attaisnoto izdevumu lokā iekļauta bērnu interešu izglītība, tāpēc vecākiem jākrāj maksājumus apliecinošie dokumenti (čeki, internetbankas maksājumu izdrukas), lai nākamgad tos varētu iekļaut savā deklarācijā. Attaisnoto izdevumu kopējā summa izglītībai un ārstniecības pakalpojumiem par vienu bērnu 2016.gadā ir 215 eiro - tātad maksimālā summa, ko nākamgad varēs atgūt par izdevumiem šim mērķim katram bērnam, būs 49,45 eiro. "Swedbank" Finanšu institūta veiktā aptauja liecina, ka 82% vecāku šo iespēju noteikti izmantos, turklāt katrs desmitais to atzinis par papildus motivāciju aizpildīt un iesniegt deklarāciju pirmo reizi.

Jau ziņots, ka gada ienākumu deklarācija par 2015.gadā gūtajiem ienākumiem jāiesniedz VID no rītdienas.

Svarīgākais