KNAB sāk izvērtēt iesniegumu par iespējamu politisko spiedienu uz skolēnu autobusu iepirkumu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir saņēmis Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktora Māra Krastiņa (TP) iesniegumu ar aicinājumu izvērtēt iespējamu politisko spiedienu uz skolēnu autobusu iepirkuma procedūru un sācis izvērtēt tajā minēto informāciju, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Jau ziņots, ka minētais iesniegums iepriekš pēc piekritības no Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta tika pārsūtīts uz KNAB.

Kā ziņots, Krastiņš iesniegumā lūdza vērtēt, vai Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) 1.februāra rezolūcija satur subjektīvu un noteikta uzņēmuma interesēs esošu informāciju, tādējādi radot iespējamu politiska rakstura spiedienu uz sākto skolēnu autobusu iepirkuma procedūru.

1.februārī Dombrovskis izdeva rezolūciju reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam (TP) sniegt skaidrojumus par VRAA izsludinātā iepirkuma "Skolēnu autobusu piegāde pašvaldībām" tehniskajām specifikācijām un iepirkuma veikšanas procedūru.

VRAA direktors Krastiņš savā iesniegumā norāda, ka Ministru prezidenta rezolūcija satur iepirkuma komisijas apstiprināto autobusu iegādes iepirkuma tehniskās specifikācijas prasību vērtējumu un apgalvojumu par potenciālo pretendentu loka sašaurināšanu. Ņemot vērā Ministru prezidenta rezolūcijā ietverto informāciju, ir pamats aizdomām, ka tās tapšanā ir izmantoti viena uzņēmuma interesēs esoši argumenti.

Iesniegumā Krastiņš pauž viedokli, ka Dombrovska rezolūcijā "faktiski izdarīts iepirkuma komisijas noteikto prasību vērtējums un pausts uzskats, ka konkrētas prasības būtiski sašaurina potenciālo pretendentu loku".

Krastiņš lūdz izvērtēt, vai Ministru prezidenta rezolūcija nav uzskatāma par politiska rakstura spiedienu uz autobusu iepirkuma procedūru un vai nav pārkāpts likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".

Krastiņam radušās aizdomas, ka premjera Dombrovska viedokli, iespējams, ir ietekmējusi partijas "Jaunais laiks" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kuras vīrs Jānis Āboltiņš ir SIA "Ive Motors" valdes loceklis. "Ive Motors" ir viens no pretendentiem konkursā par skolēnu autobusu piegādi pašvaldībām.

Dombrovska rezolūcijā tiek norādīts uz tehnisko specifikāciju prasībām, nosaucot tās par nepamatotām, jo tās acīmredzot ietekmē "Ive Motors" izredzes skolēnu autobusu piegādes konkursā un arī Āboltiņu ģimenes mantiskās intereses, teikts Krastiņa iesniegumā.

Krastiņš norāda, ka nav saprotams Ministru prezidenta rezolūcijas mērķis, jo iepirkums tiek īstenots Latvijas un Šveices projektā un tā īstenošanas gaitā ir noteikta stingra uzraudzības un kontroles kārtība.

Premjera prese sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA iepriekš uzsvēra, ka Dombrovska parakstītās rezolūcijas mērķis bijis tikai panākt, lai autobusu tenderī varētu piedalīties pēc iespējas plašāks pretendentu loks un lai novērstu jebkādus papildu nosacījumus, kas to mākslīgi sašaurina.

Arī Āboltiņa viņai paustos pārmetumus nosauca par "pilnīgām muļķībām". Āboltiņa informēja, ka viņas vīram pieder firma "Ive Motors", kas ietilpst "Mūsa Motors" grupā un minētajā VRAA konkursā ir atzīta par atbilstošu pretendentu. Āboltiņa uzsvēra, ka "Tautas partijai vispirms vajadzētu noskaidrot patiesos faktus un tikai tad izsūtīt kādus paziņojumus".

VRAA 2009.gada 23.decembrī izsludināja atklātu konkursu par autobusu iegādi pašvaldībām Latvijas un Šveices sadarbības projekta "Pašvaldības aktivitāšu īstenošana, lai nodrošinātu skolēnu pārvadāšanu un ar to saistītos atbalsta pasākumus" gaitā. Tā rezultātā tiek plānots iegādāties vismaz 110 autobusus 59 pašvaldībām skolēnu pārvadāšanai. Projekta kopējās izmaksas ir 9,7 miljoni latu, no kuriem Šveices Konfederācijas finansējums ir 7,44 miljoni latu. Ņemot vērā iepirkumu procedūras ilgumu, plānots, ka skolēnu autobusu piegāde varētu sākties šā gada vasarā, lai nodrošinātu autobusu piegādi pašvaldībām uz 2010./2011.mācību gada sākumu.

Kā ziņots, VRAA izsludinātā konkursa nolikumā par skolēnu autobusu iegādi pašvaldībām noteikts, ka "piegādātājs nodrošina autobusu krāsojumu: krāsa RAL 2008", kas, kā var pārliecināties internetā, ir oranžā krāsa.

Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja VRAA direktors, "oranžās" Tautas partijas Rīgas nodaļas priekšsēdētājs Krastiņš, lai izstrādātu nolikumu konkursam par autobusi iegādi, tika piesaistīt eksperti, kuri konsultēja par autobusu specifikācijas izstrādi.

Tā kā skolēnu autobusa krāsai ir jānodrošina pietiekams kontrasts ar apkārtējo vidi vasaras un ziemas periodā, būtu ieteicama tieši dzeltenā vai oranžā krāsa. Lai skolēnu autobusus nesajauktu ar operatīvajiem transportlīdzekļiem, kuri ir dzeltenā krāsā, ieteiktā krāsa ir oranža. Krastiņš apgalvoja, ka, "izvēloties skolēnu autobusu krāsu, iepirkumu komisija vadījās no praktiskā pielietojuma", nevis no Tautas partijas simbolikas.

Topošais mašīnbūvētājs AS "AMO Plant" ir aicinājis apturēt skolēnu autobusu iegādes konkursu. "Ir pārāk daudz neskaidrību, konkursa nosacījumi un tehniskās prasības no pretendentu loka izslēdz gan daudzus ārvalstu, gan vietējo ražošanas uzņēmumu, kura pirmais autobuss ar preču zīmi "VDL" no konveijera Jelgavā noripos jau šopavasar," uzsver "AMO Plant" ārējo sakaru direktors Igors Graurs. Viņaprāt, 9,7 miljonu latu vērtā konkursa apturēšana ir vajadzīga, lai novērstu neskaidrības un precizētu tehniskās prasības tieši skolēnu pārvadāšanai vajadzīgo autobusu iepirkumam.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais