Manabalss.lv: mazināt PVN veselīgai pārtikai, palielināt - neveselīgiem produktiem

© F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss" sākta parakstu vākšana, lai samazinātu pievienotās vērtības nodokli (PVN) veselīgai pārtikai, vienlaikus to palielinot neveselīgiem produktiem.

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Jānis Vanags. Iniciatīvā rosināts samazināt PVN veselīgai pārtikai un kompensēt šo samazinājumu, palielinot PVN produktiem, kuri "ikdienas uzturā nav nepieciešami un mēdz būt pat neveselīgi". Vanags uzsver, ka veselībai nepieciešamiem un veselīgiem pārtikas produktiem nepieciešams samazināt PVN likmi līdz 5%.

Vīrietis rosina samazināt PVN svaigai gaļai, svaigām zivīm, pienam, kefīram, biezpienam, olām, pilngraudu produktiem, medum, Latvijas apstākļos izaudzējamiem dārzeņiem, augļiem un ogām.

Lai kompensētu paredzamos nodokļu ieņēmumu zaudējumus, kas radīsies, samazinot PVN veselīgajiem pārtikas produktiem, Vanags piedāvā palielināt PVN produktiem, kas ikdienas uzturā nav nepieciešami un daudzos gadījumos pat ir neveselīgi un dzīvībai bīstami, lietojot tos pārmērīgi.

"Mans piedāvājums ir pacelt šiem pārtikas produktiem PVN līdz 31%. Piedāvāju pacelt PVN likmi saldinātiem dzērieniem, enerģijas dzērieniem, cukura konditorejas izstrādājumiem, miltu konditorejas izstrādājumiem un visiem produktiem, kuru sastāvā sāls ir vairāk par 1,25 gramiem uz 100 gramiem produkta. Pārtikas produktus, kas satur transtaukskābes, ir jāaizliedz," ir pārliecināts Vanags.

Šādas iniciatīvas rezultātā, viņaprāt, sabiedrībai kļūs pieejamāki Latvijā ražotie veselībai nepieciešamie pārtikas produkti. Ieguvējs būs patērētājs, jo produkti, kam ir jābūt ikdienas uzturā, kļūs krietni lētāki, pauž Vanags.

Tāpat viņš ir pārliecināts, ka iegūs arī vietējais uzņēmējs, jo svaigā gaļa, dārzeņi, augļi, ogas, zivis, medus, piena produkti tiks aplikti ar mazāku PVN, līdz ar to palielināsies noiets.

Latvijā

Būtu jāturpina sniegt atbalsts reģionālajiem medijiem, lai reģionu iedzīvotājiem nodrošinātu pieeju kvalitatīvam saturam par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem, pirmdien tiekoties ar kultūras ministri Agnesi Lāci (P), uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.