Rīgas cirks dosies viesizrādēs pa Latvijas pilsētām

© F64

Rīgas cirks martā dosies viesizrādēs uz vairākām Latvijas pilsētām, piedāvājot jaunu programmu "Tropu fantāzija", kas izveidota, sadarbojoties ar Kubas Nacionālā cirka kolektīvu, liecina Rīgas cirka informācija.

Jau 2.martā cirka programma būs skatāma Salaspils kultūras namā "Enerģētiķis", 4.martā - Daugavpils kultūras pilī, 10.martā - Krustpils kultūras namā, 11.martā - Zemgales olimpiskajā centrā, Jelgavā, 12.martā - Gulbenē, Sporta skolā, bet 13.martā cirka programma "Tropu fantāzija" būs skatāma Rīgas Kongresu namā.

Cirka programma, kurā piedalās mākslinieki no Kolumbijas, Vācijas, Beļģijas un Latvijas, piedāvās gan temperamentīgas dejas, gan dažādu cirka žanru numurus. Izrādes norisi pavadīs dzīvā mūzika, kuru nodrošinās Rīgas cirka mūziķu trio. Izrādē būs gan izteiksmīga horeogrāfija un akrobātika, gan gaisa vingrojumi, žonglēšana un klaunu priekšnesumi, kā arī būs gaidāmi priekšnesumi ar papagaiļiem, zirgu un deviņiem suņiem.

Biļetes uz gaidāmajām izrādēm nopērkamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās.

Jau ziņots, ka ar Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) lēmumu Rīgas cirka ēka Rīgā kopš 11.februāra apmeklētājiem ir slēgta. BVKB secināja, ka Rīgas cirka ēka nav droša ekspluatācijā un tās ekspluatācija jāpārtrauc nekavējoties.

Neskatoties uz cirka ēkas slēgšanu VSIA "Rīgas cirks" kā juridiska organizācija turpina darbu, un tās aktuālākais uzdevums patlaban ir plānot, kā turpināt Latvijā cirka tradīciju šā brīža situācijā, kad nav iespējams rīkot cirka izrādes tai paredzētajā ēkā. BVKB lēmums nozīmē to, ka drošības apsvērumu dēļ cirka ēkā tiek pilnībā apturēta publisku pasākumu - cirka izrāžu - rīkošana, jo cirka skatītāju tribīnes nav droši izmantojamas pilnai noslodzei.

Kultūras ministrija iepriekš skaidroja, lai arī turpmāk iedzīvotājiem nodrošinātu cirka izrāžu pieejamību, cirka vadībai būs jāpielieto citi programmu veidošanas principi, piesaistot māksliniekus un organizējot viesizrādes, tādēļ vadības kompetencē šobrīd ir pieņemt lēmumus par turpmāko darbības modeli, no kura būs atkarīga arī personāla resursu plānošana.

Šāds modelis, kad organizācija darbojas kā menedžmenta struktūra, rīkojot pasākumus ārpus savām telpām, Latvijā jau veiksmīgi funkcionē - piemēram, VSIA "Latvijas koncerti" rīko mūzikas pasākumus, aptverot gan Rīgu, gan Latvijas reģionus.

Pēc ministrijas iniciatīvas "Rīgas cirks" ir izveidojis krīzes pārvarēšanas komisiju, lai kompleksi un operatīvi risinātu radušos situāciju un pēc iespējas ātrāk varētu atjaunot pilnvērtīgu cirka mākslas pieejamību skatītājiem. Komisijā strādā Kultūras ministrijas kultūrpolitikas, personāla, būvniecības un juridiskās jomas speciālisti, kā arī "Rīgas cirka" deleģētie pārstāvji.

 

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.