Pirms došanās uz Latviju tiek pārbaudīti bēgļu konti sociālajos tīklos

© F64

Pirms pārvietošanas uz Latviju tiek pārbaudīta arī patvēruma meklētāju komunikācija sociālajās vietnēs, lai gūtu apliecinājumu, ka šīs personas nav radikalizējušās, tā pēc slēgtās Saeimas Eiropas lietu komisijas daļas sēdes žurnālistiem norādīja komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V).

Vaicāta, vai uz Latviju pirmās pārvietotās ģimenes nav izraudzītas tā iemesla dēļ, ka to locekļi ir izglītoti un jau ar profesiju, lai sabiedrībai radītu labāku pirmo iespaidu, Čigāne atzina, ka šādas aizdomas nav radušās. "Mums ilgstošā laikā strādājot ar patvēruma meklētājiem, ir gūta ļoti laba pieredze," viņa norādīja.

Deputāte arī norādīja, ka komisijas slēgtajā daļā, uzklausot Latvijas sakaru virsniekus Eiropas programmā migrācijas jomā, kā arī pārstāvjus no Drošības policijas, politiķi pārliecinājušies, ka Latvijas pieeja robežu apsardzībai ir ļoti nopietna.

"Mēs skatāmies, vai šie cilvēki atbilst kritērijiem. Sakaru virsnieki uzdevumiem pieiet ļoti nopietni. Viņi visu informāciju pārbauda, tostarp arī internetā un sociālajos tīklus, skatoties, vai šie cilvēki nav radikalizēti un neradītu apdraudējumu mūsu valstij," atlasi skaidroja Čigāne.

"No "Facebook" konta var daudz ko spriest. Intervijā var teikt vienas lietas, bet, ja paskatās sociālo tīklu kontus, parādās citas lietas. Manuprāt, tas ir ļoti labs veids," viņa piebilda.

Komisijas priekšsēdētāja gan atzina, ka Latvija nav tā pievilcīgākā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis šiem cilvēkiem, taču pašreizējie signāli, kuri saņemti no jau pārvietotajām personām, esot ļoti pozitīvi. "Šie cilvēki tiešām ir izglītoti, zinoši, ar lielu potenciālu iekļauties Latvijas vidē," viņa sprieda.

Kā ziņots, lielas bēgļu grupas vienā piegājienā uz Latviju nav plānots pārvietot. Šajās grupās varētu būt maksimums būs 10-20 cilvēku, ja vien nebūs jākompensē iepriekšējos mēnešos neveikta bēgļu pārvietošana, iepriekš uzsvēra Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Pirmā no Dienvideiropas uz mūsu valsti pārvietotā bēgļu grupa sešu cilvēku sastāvā Latvijā ieradās 5.februārī. Šīm personām ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība saskaņā ar ES pārvietošanas programmu, aģentūru LETA informēja IeM.

Latvija divu gadu laikā apņēmusies no Grieķijas un Itālijas uzņemt 531 patvēruma meklētāju, kas sākotnēji uzturēsies Muceniekos. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā, šķērsojot valsts austrumu robežu, ikdienā iekļūst nelegālie imigranti, no kuriem daļa pieprasa patvērumu Latvijā.

 

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais