Tieslietu ministrijas prioritāte ir tiesnešu atalgojuma sistēmas maiņa

© F64

Augstākās tiesas (AT) veidotās tiesu prakses stabilitāte kalpo kā garants tiesiskai valstij, rakstiskā uzrunā AT tiesnešiem pauda tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Tāpat ministrs uzsvēra, ka tiesnešu atalgojuma sistēmas maiņa ir viena no Tieslietu ministrijas (TM) prioritātēm, pievēršot uzmanību arī tiesnešu palīgu atalgojumam. Patlaban TM strādā pie šī jautājuma, bilda ministrs.

Vēl Rasnačs norādīja, ka neatkarīga tiesu vara ir tiesiskas valsts stūrakmens un, pēc viņa domām, liela uzmanība ir jāpievērš tiesnešu apmācībām. Rasnačs atgādināja, ka septiņu gadu posmā Tiesu administrācijai no Eiropas Savienības fonda līdzekļiem ir iedalīti 11,7 miljoni eiro kopīgu apmācību organizēšanai tiesnešiem, prokuroriem un citiem tiesu sistēmas darbiniekiem.

Kā ziņots, pagājušajā gadā gandrīz par trešdaļu samazinājies AT saņemto lietu skaits - 3562 lietas, kas ir par 1374 lietām mazāk nekā 2014.gadā. Procentuāli arī ir palielinājies AT izskatīto lietu skaits - ja 2014.gadā tie bija 54% no tās tiesvedībā esošajām lietām, tad pērn tie bija 60% no visām lietām.

Kopējais lietu atlikums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pagājušajā gadā samazinājās par ceturto daļu - gada sākumā atlikumā bija 3943 lietas, bet beigās 2955. Lietu izskatīšanas ilgums ir samazinājies par 12,8%.

Latvijā

Valdība 8. oktobrī atbalstīja Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim pensiju iemaksu likmes viena procentpunkta pārnesi no pensiju 2. līmeņa uz valsts nefondēto pensiju shēmu jeb pensiju 1. līmeni. Ministrija anotācijā skaidro, ka tas ļaus īstenot darbaspēka nodokļu samazinājumu un, iespējams, sekmēs nākotnes vecuma pensiju apmēru kopumā.

Svarīgākais