Jaunā latviešu paaudze gatava "facebook" izmantot pat finanšu darījumu veikšanai

© nra.lv

Gandrīz puse jeb 44% tūkstošgadnieku (millennials) Latvijā būtu gatavi izmantot finanšu pakalpojumus, ja tos sniegtu tādi tehnoloģiju uzņēmumi kā Facebook vai Google, liecina Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas veiktā aptauja.

"Mēs redzam, ka visā pasaulē strauji attīstās ārpus banku finanšu sektors. Aug gan riska kapitāla fondu skaits, kas investē finanšu tehnoloģiju uzņēmumus (fintech), gan investīciju apjomi. Tas nozīmē, ka investori redz augstu potenciālu šīs nozares attīstībai, un viens no galvenajiem iemesliem tam ir cilvēku paradumu maiņa. Tūkstošgadnieku paaudze jeb tie, kas šobrīd ir vecumā no 18 līdz 34 gadiem, arvien vairāk pieprasa tehnoloģiski attīstītus risinājumus, tai skaitā arī finanšu jomā," uzsver Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Vairākums jeb 76% tūkstošgadnieku uzskata, ka nākamo piecu gadu laikā finanšu pakalpojumu tirgus kardināli mainīsies. Turklāt kā galvenos pārmaiņu iniciatorus tūkstošgadnieki redz tieši finanšu tehnoloģiju uzņēmumus, to atzīst 59% aptaujāto. Viena piektā daļa uzskata, inovācijas nesīs komercbankas, bet tikai 17% norāda, ka to darīs valsts.

Lielākā daļa jeb 73% aptaujāto uzskata, ka finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem Latvijā ir augsts potenciāls apgūt ārvalstu tirgus.

"Liela daļa mūsu biedru strādā vismaz piecos un vairāk ārvalstu tirgos. Tas pierāda, ka finanšu tehnoloģiju uzņēmumi no Latvijas var sekmīgi konkurēt starptautiskajā arēnā. Mums ir visi priekšnosacījumi - gan spēcīgi IT, gan finanšu speciālisti," atzīst asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš, vienlaikus norādot, ka tehnoloģijas ir nojaukušas pakalpojuma sniegšanas ģeogrāfiskās robežas.

Tūkstošgadnieki uzskata, ka ir nepieciešams valsts atbalsts finanšu tehnoloģiju uzņēmumu attīstībai Latvijā, to norāda 90% aptaujāto. Kā galvenos trīs atbalsta mehānismus redz labvēlīgu nodokļu politiku, atbilstošu infrastruktūru, kā arī specializētas mācību programmas.

Aptauja veikta šī gada februārī interneta vidē. Tajā piedalījās 504 respondenti vecumā no 18 līdz 34 gadiem.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas iedzīvotājiem Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus. Asociācijas misija ir veidot uzticamu, atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu nozares praksi, ko pozitīvi vērtē patērētāji un tirgu uzraugošās institūcijas, vienlaikus respektējot alternatīvo finanšu pakalpojumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais