Valsts sāk gadu ar supertaupību

© Scanpix

Valsts un pašvaldību konsolidētajā kopbudžetā janvāris atstājis 107,1 miljonu eiro pārpalikumu.

Valsts un pašvaldību ieguldījums pārpalikumā ir attiecīgi +62,3 miljoni un +44,8 miljoni eiro.

Pārpalikums janvārī ir tradicionāls, lai gan šogad lielāks nekā parasti. Naudas aprites svārstības gada ietvaros šobrīd pastiprina tas, ka pēc ES finansēto 2007.–2013. gada plānošanas perioda projektu pabeigšanas vēl gandrīz nav sākta 2014.–2020. gada perioda projektu izpilde.

ES palīdzības naudas nenonākšana apritē ir viens no iemesliem, kāpēc šā gada janvārī nav izpildīts valsts ieņēmumu plāns. Iztrūkums ir ne tikai –17,3 miljoni eiro pret plānu, bet arī –4,2 miljoni pret pagājušā gada janvārī faktiski iekasēto naudu. Lauvas tiesu iztrūkumā dod pievienotās vērtības nodoklis. Tas notiek uz iekasētās naudas samazinājuma, nevis uz uzņēmējiem atdotās naudas palielinājuma rēķina. Mīnus 17,3 miljoni eiro atbilst –2,7 procentiem no janvāra plāna. Februāra plāna izpilde un tā analīze vēl priekšā, bet Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieļauj, ka, visticamāk, arī februāra ieņēmumu plāns izpildīts netiks.

Pagājušo gadu VID sāka ar –5 miljoniem eiro pret janvāra plānu. Līdz 2015. gada rudenim iztrūkums bija aptuveni desmitkāršojies, taču tad necerēti lieli ieņēmumi gada pēdējos trijos mēnešos ļāva gadu noslēgt pat ar četru miljonu eiro pārpalikumu. Līdz ar gadumiju naudas plūsma uz VID strauji aprāvās, ja tā var teikt par faktiski iekasētajiem 628,5 miljoniem eiro. Runa ir par to, ka faktiski nodrošinātā naudas plūsma nesedz tos algu un citu valsts izdevumu pieaugumus, kas ieplānoti 2016. gada budžetā.

Pagājušo gadu valsts pavadīja ar pārpalikumu Valsts kasē līdz pat decembrim, kad viena mēneša deficīts sasniedza gandrīz pusmiljardu eiro un izveidoja gada budžeta deficītu 372 miljonu eiro apmērā. Tā tas atkārtojas gadu no gada tieši tāpat kā Finanšu ministrijas solījumi un prasības padarīt valsts izdevumu plūsmu vienmērīgāku. Šo prasību pilda tikai Veselības ministrija, liekot ārstiem pārtraukt medicīniskās palīdzības sniegšanu, tiklīdz iztērēta nauda, kas attiecīgajai medicīnas iestādei atvēlēta ne vien attiecīgajam mēnesim, bet tikai diennaktij.



Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais