Ģimenei no Afganistānas grūtības iekārtot bērnu bērnudārzā

© f64.lv

Ģimene no Afganistānas, kas tikko ieguvusi alternatīvo statusu, vēlējusies šonedēļ Garkalnes novada bērnudārzā Langstiņos pieteikt savu bērnu, taču saņēmusi atteikumu, kas gan saistīts ar rindu, vēsta telekanāls LNT.

"Facebook" bēgļu atbalsta grupā parādījies pārmetums Garkalnei, ka tā esot gatava pieņemt tikai bērnu ar latviešu valodas zināšanām, bet novada dome šo versiju sauc par nekorektu, jo patiesībā iemesls esot garā rinda uz bērnudārzu.

"Neviens normatīvais akts mums neuzliek par pienākumu, nenostāda šos bēgļus priviliģētākā statusā attiecībā pret mūsu pašu iedzīvotājiem," skaidrojis Garkalnes novada Juridiskās daļas vadītājs Jānis Frišfelds.

Taču pat tad, ja bērnam uzreiz atrastos vieta pašvaldības bērnudārzā, šī pirmsskolas izglītības iestāde Langstiņos nebūtu tādai situācijai gatava, jo četrgadīgais afgāņu bērns nerunā ne vārda latviski vai angliski. "Tur ir vajadzīgs kāds mentors, skolotājs, kurš tulko, kurš saprot. Es gaidu palīdzību. Es domāju, ne tikai es, bet arī Garkalnes novads. Visi kopā gaidām kaut kādu plānu, kaut kādu risinājumu, kā mēs strādāsim," komentējusi bērnudārza vadītāja Ilze Briņķe.

Patlaban no valsts tiek finansēti mentori tikai pieaugušajiem bēgļiem, palīdzot nokārtot dažādas ikdienišķas lietas, taču šādi palīgi nedodas līdzi bēgļu bērniem uz bērnudārzu vai skolu.

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais