Puse balsu par "vēzi kā ārstējamu slimību"

© Google

Par Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīvu Lai vēzis būtu ārstējama slimība portālā www.manabalss.lv jau parakstījušies 5100 Latvijas iedzīvotāju, kas ir vairāk nekā puse no nepieciešamajiem 10 000 parakstu.

«Jūsu atbalsts tuvina mūs mērķim savākt 10 000 parakstu, lai Saeimā varētu iesniegt mūsu iniciatīvu piešķirt onkoloģijai papildus desmit miljonus eiro, būtiski paplašinot vēža diagnosticēšanas, onkoloģisko pacientu ārstēšanas un rehabilitācijas iespējas valstī,» saka Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pārstāve, ginekoloģisko vēžu pacienšu biedrības GINO vadītāja Solvita Rubene. Parakstīšanās ir bez maksas un no iedzīvotāju laika prasīs tikai nepilnu minūti. Alianse ir pārliecināta, ka šāda iniciatīva un papildu budžeta piešķiršana palīdzēs samazināt mirstību un nodrošinās pacientu tiesības uz pilnvērtīgu ārstēšanos un uz kvalitatīvi nodzīvotu dzīvi. Līdz šim Finanšu ministrija ir aizbildinājusies ar fiskālo disciplīnu un nepieciešamību taupīt finanšu līdzekļus. Organizācijas uzsver, ka pašlaik vēzis pēc finansējuma piešķīruma ir ceturtajā, piektajā vietā, kaut gan pēc mirstības un saslimstības otrajā vietā. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2015. gadā uzskaitē esošo onkoloģisko slimnieku skaits ir 77 800. Salīdzinājumā ar 2002. gadu 2014. gadā uzskaitē esošo onkoloģisko pacientu skaits pieaudzis par 49,6 procentiem.

«Pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā mūsu valstī nav uzlabojusies, tostarp arī tāpēc, ka nepietiekams ir valsts atvēlētais finansējums vēža diagnosticēšanai un ārstēšanai,» saka S. Rubene. Pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku slimību ar labākiem ārstēšanas rezultātiem, slimnieku dzīvildzes pagarināšanu un mazāk izteiktām blakusparādībām. Diemžēl Latvijā ārsti atsevišķās vēža formās un diagnozēs ir spiesti izmantot absolūti novecojušas metodes, kas nav pielīdzināmas praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais