NATO jāspējot atbildēt uz izaicinājumiem visos ģeogrāfiskajos virzienos

© Scanpix

Gaidāmajā NATO samitā, kurš norisināsies Varšavā, un arī pirms tā valstis runās par jaunu lēmumu pieņemšanu, lai nodrošinātu, ka NATO būtu stiprāka un spētu atbildēt uz visiem izaicinājumiem visos ģeogrāfiskajos virzienos pastāvīgā režīmā, intervijā aģentūrai LETA norādīja Polijas vēstniece Latvijā Eva Dembska.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu iepriekš paziņoja, ka Krievijas bruņotie spēki šogad rietumu virzienā izvietos trīs jaunas divīzijas. Vaicāta, kā Polija pirms Varšavā gaidāmā NATO samita vērtē šādu Krievijas paziņojumu, vēstniece atzina, ka tas ir labs jautājums, jo gaidāmais NATO samits Varšavā būs lielākais gada notikums ne tikai pašai Polijai, bet arī visai aliansei kopumā.

"Mēs varam piekrist, ka drošības situācija eiroatlantiskajā telpā kopš 2014.gada ir dramatiski mainījusies uz slikto pusi. Situācija ir sarežģīta, izaicinājumiem pilna un neprognozējama. Līdz ar to uz Krievijas nesenajiem lēmumiem un tās jaunām militārajām stratēģijām lūkojamies ar uztraukumu un bažām," viņa atzina.

Vēstniece arī skaidroja, ka aliansei tā ir pilnīgi jauna situācija. "Gaidāmajā samitā un arī pirms tā mēs runāsim par jaunu lēmumu pieņemšanu, lai nodrošinātu, ka NATO būtu stiprāka un spētu atbildēt uz visiem izaicinājumiem visos ģeogrāfiskajos virzienos pastāvīgā režīmā. Tāpat joprojām ir jārunā par aizvadītā Velsas samita lēmumu izpildi un sākto procesu turpināšanu, ņemot vērā arī ilgtermiņa perspektīvu," norādīja Dembska.

Polijas vēstniece arī norādīja, ka viņas pārstāvētā valsts vēlas redzēt NATO militāro klātbūtni adekvātu draudiem, kurus redz no visām pusēm. "To vēlas ne tikai Polija, bet arī Latvija un citas alianses dalībvalstis," viņa skaidroja.

Taujāta, vai šajā gadījumā Krievija nevarētu paust savas bažas, sakot, ka tā ir nevietā radīta alianses provokācija, Dembska uzsvēra, ka tas netiek darīts, lai nokaitinātu Krieviju.

"Mēs nevēlamies uzbrukt, bet gan īstenot atturēšanas politiku. Tā ir būtiska atšķirība. Šī politika domāta, lai mēs justos drošāk, nevis lai kaitinātu Krieviju," viņa mierināja.

Svarīgākais