Latvijas karavīri piedalās ekstremālās ziemas mācībās Norvēģijā

© F64

Vairāk nekā 80 Latvijas k.aravīri rīt, 24.februārī, dosies ceļā uz Norvēģiju, lai piedalītos Norvēģijas Bruņoto spēku organizētajās ziemas mācībās "Cold Response 2016", vēsta aizsardzības ministrijas preses nodaļa

Līdzās ar Latvijas un aptuveni 6500 Norvēģijas karavīriem mācībās piedalīsies arī Beļģijas, Kanādas, Dānijas, Somijas, Francijas, Nīderlandes, Polijas, Zviedrijas, Vācijas, Spānijas, Lielbritānijas un ASV karavīri. Tajās piedalīsies arī vairākas NATO struktūras.

Aptuveni 15000 karavīru no 14 valstīm veidos daudznacionālus spēkus ar sauszemes, jūras, gaisa un speciālo operāciju vienību piedalīšanos Norvēģijas vadībā.

Mācības notiek Trondheimas apkārtnē no 19.februāra līdz 22.martam. Pašreiz ir sācies to sagatavošanās posms.

Mācību "Cold Response" mērķis ir trenēt dalībniekus kaujas operācijām ziemas apstākļos. Norvēģu karavīriem šī ir pierasta mācību vide. Tomēr, lai sasniegtu labāko savietojamību un sadarbību ekstremālos apstākļos, arī citiem sadarbības partneriem nepieciešams apgūt prasmes veikt operācijas ziemā.

Mācības „Cold Response" pirmo reizi tika organizētas 2006.gadā, un, sākot no 2010.gada, tās notiek katru otro gadu februārī vai martā.

Latvijas karavīri mācībās „Cold Response" pirmo reizi piedalījās 2006.gadā. Togad tajās piedalījās 37 karavīri: divi Sauszemes spēku brigādes štāba virsnieki, kā arī divi štāba virsnieki un 33 izlūkošanas vada karavīri no 1.kājnieku bataljona.

Savukārt 2007.gadā bruņotos spēkus mācībās pārstāvēja 199 karavīri: 1.kājnieku bataljona kājnieku rota 128karavīru sastāvā, Speciālo uzdevumu vienības kaujinieku komanda 22 karavīru sastāvā, Jūras spēku flotiles štāba un apgādes kuģis „Virsaitis" ar 39 jūrnieku apkalpi, kā arī septiņi štāba un mācību kontroles virsnieki no Sauszemes spēkiem un trīs Nacionālā atbalsta vienības karavīri no Nodrošinājuma pavēlniecības.

2010.gadā Latviju mācībās pārstāvēja viens štāba virsnieks, bet 2012.gadā – 20 karavīru. Savukārt 2014.gadā Latvijas karavīri, gatavojoties plašām nacionālajām mācībām, ziemas mācībās Norvēģijā nepiedalījās.

Svarīgākais