Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Apvieno ķīmijterapijas nodaļas vienotā klīnikā

ATKLĀŠANA. Veselības ministrs Guntis Belēvičs un Rīgas Austruma slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga atklāj jauno, par Eiropas struktūrfondu naudu izveidoto klīniku © F64

Latvijas Onkoloģijas centrā atklāta rekonstruētā Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnika, kurā apvienotas vairākas līdz šim atsevišķi strādājošas nodaļas un stacionāri. Uz šo klīniku līdz vasarai pārcelsies arī hematoloģijas transplantācijas un hematoloģijas nodaļas, kuras pašlaik atrodas stacionārā Linezers.

Latvijas Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas dienas stacionārā veikto procedūru skaits piecu gadu laikā ir dubultojies: 2010. gadā tas bija 6934, bet 2015. gadā jau 12 713, stāsta virsārste ķīmijterapijā Iveta Kudaba. «Tā ir milzīga pacientu plūsma, kas ārstēšanu saņem tieši šeit, līdz ar to ir patiess gandarījums, ka gan pacienti, gan personāls ieies jaunās pilnībā pārplānotās un renovētas telpās ar gaišu, mūsdienīgu vidi, ērtām palātām un īpaši ķīmijterapijas procedūrām pielāgotām gultām.» Līdz šim arī pacientiem bija jādodas uz 9. stāvu, kas aktīvajā ārstēšanas procesā sagādāja zināmas grūtības, bet jaunā klīnika atrodas Latvijas Onkoloģijas centra poliklīnikas 1. stāvā.

Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas attīstības projekts tika apstiprināts 2011. gada janvārī, un tā mērķis bija izveidot Latvijas Onkoloģijas centrā teritoriāli vienotu klīniku ar stacionāra nodaļām, tai skaitā ar Cilmes šūnu transplantācijas nodaļu, lielu dienas stacionāru, ambulatoro konsultāciju daļu, Hematopatoloģijas un audzēju imunoloģijas laboratoriju, kā arī asins kabinetu ar laboratoriju, kas sniegtu augsti specializētu diagnostiku un ārstēšanu pacientiem ar onkoloģiskajām un hematoloģiskajām slimībām no visas Latvijas. Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas nodaļas ir apvienotas vienā stacionārā, uzlabojot pakalpojumu sniegšanas kvalitāti un nodrošinot pieejamību stacionārā Gaiļezerā un Latvijas Onkoloģijas centrā veicamajiem izmeklējumiem, piemēram, magnētiskajai rezonansei un scintigrāfijai, uz kuriem pacienti pašlaik tiek transportēti no stacionāra Linezers. Klīnikas izveide palielinās speciālistu, kuri pašlaik strādā stacionārā Linezers darba efektivitāti, jo viņi būs ātrāk un ērtāk pieejami gan Gaiļezera, gan Latvijas Onkoloģijas centra pacientiem un personālam.

Pirmie ārstniecību jaunajās telpās sākuši saņemt Ķīmijterapijas dienas stacionāra pacienti, bet līdz jūnijam no stacionāra Linezers pārnāks arī visas struktūrvienības, tajā skaitā hematoloģijas transplantācijas, hematoloģijas, ķīmijterapijas, ambulatorās un dienas stacionāra nodaļas, līdz ar to turpmāk šo pacientu ārstēšanas notiks Latvijas Onkoloģijas centrā.

UZZIŅA

Latvijas Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnika

• Kopējās projekta izmaksas 4 111 471,77 eiro

• Tajā skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums – 2 638 018,63 eiro

• Valsts galvotais aizdevums 1 473 453 eiro

Avots: Rīgas Austrumu slimnīca