Policija sākusi pārbaudi par iespējamām nelikumībām kādā vidusskolā

© Valsts policija

Pamatojoties uz Valsts kontroles (VK) iesniegumā minētajiem faktiem, Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par iespējamām nelikumībām Bulduru Dārzkopības vidusskolā.

Pēc tās lems par to, vai ir pamats kriminālprocesa sākšanai, aģentūrai LETA norādīja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins.

VK revīzijas laikā konstatēja faktus, kuri norādīja uz iespējamiem tiesību normu pārkāpumiem saistībā ar stipendiju nelikumīgu piešķiršanu audzēkņiem par kvalifikācijas prakses apgūšanu kapitālsabiedrības mācību saimniecībā par kopējo summu 1853 eiro.

Tāpat VK norādījusi uz atlīdzības aprēķināšanu kapitālsabiedrības bijušajam valdes loceklim par 3778 eiro lielākā apmērā nekā noteikts pilnvarojuma līgumā. VK revīzijas laikā konstatēja faktus, kuri norādīja uz iespējamiem tiesību normu pārkāpumiem saistībā ar piemaksu no kapitālsabiedrības gūtajiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem aprēķināšanu darbiniekiem 18 387 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā VSIA "Bulduru Dārzkopības vidusskola" kapitāla daļu turētāja nav nodrošinājusi efektīvu un caurskatāmu kapitālsabiedrības pārvaldību un uzraudzību, līdz ar to izglītības iestādē pieļauta neefektīva rīcība ar finanšu līdzekļiem vismaz 246 050 eiro apmērā un konstatētas citas nepilnības, secināts VK revīzijas ziņojumā.

IZM ilgstoši nav spējusi pieņemt lēmumu par kapitālsabiedrības juridisko statusu, tādējādi neveicinot tās tālāku attīstību, nekliedējot nenoteiktību un tā mazinot sabiedrības un audzēkņu uzticību kapitālsabiedrībai, kas nav veicinājis audzēkņu skaita pieaugumu.

Revidenti norāda uz nepietiekamu piešķirtās valsts budžeta dotācijas izlietojuma kontroli, jo kapitālsabiedrība no divu profesionālās izglītības programmu audzēkņiem nepamatoti ir pieprasījusi un saņēmusi papildu samaksu par mācību materiāliem 12 822 eiro apmērā, lai gan dotācijā jau bija iekļauti izdevumi mācību materiālu iegādei.

Revidentu ieskatā kapitālsabiedrība 170 096 eiro ir izlietojusi nesaimnieciski, jo kapitālsabiedrībā nav nodrošināta arī tās ikdienas darbības procesu kontrole - revīzijā tika konstatēti būtiski trūkumi un neatbilstības.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais