Ķezbere: Pasaulei jāzina, ka Latgales atšķelšana nav iespējama

© F64

Līdz ar Lielbritānijas raidsabiedrības BBC veidotās filmas par Krievijas iebrukumu Latvijā demonstrēšanu Latvijas Televīzijā (LTV) ir svarīgi nodot ziņu pasaulei, ka Latgales atšķelšana nav iespējama, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē sacīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājas vietniece Dace Ķezbere.

"Droši vien Eiropā pietiekoši daudz ļaužu ir redzējuši filmu par trešo pasaules karu ar piesaisti Latgalei," sacīja Ķezbere. "Mēs to varam uztvert kā mācību filmu, kā brīdinājuma filmu, kā mākslas darbu, kā versiju par tēmu, bet jebkurā gadījumā šīs dienas vakars, kad LTV šo filmu demonstrēs savā ēterā, mums visiem Latvijā ir ļoti nozīmīgs. Nozīmīgs tādā izpratnē, vai mēs mācēsim salikt pareizus akcentus, vai mācēsim pietiekami pareizi, pietiekami korekti un izsvērti pastāstīt, ka Latgale nav atšķirama zona," turpināja Ķezbere.

Viņa norādīja, ka vēstījums par to, ka Latgalē ir krievu informatīvā telpa, atbilst patiesībai. "Tā tas, protams, ir, daudzi cilvēki skatās Baltkrievijas un Krievijas televīzijas un nejūtas ļoti piederīgi mūsu informatīvajai telpai. Neskatoties uz to, Latgale ir Latvijas sastāvdaļa, Latgalē dzīvo mūsu kolēģi, iedzīvotāji, uzņēmēji, un mums vajadzētu visiem kopā nodot šo ziņu pasaulei, ka nekāds aicinājums, nekādi iebrukumi, nekāda šīs zonas atšķelšana nav iespējama," sacīja NEPLP pārstāve.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas raidsabiedrības BBC veidotajā filmā attēlots Krievijas iebrukums Latvijā. Filmā ar nosaukumu "World War Three: Inside The War Room" modelēta situācija, kurā Krievija ieņēmusi vairākas netālu no robežas esošas pilsētas, lai atbalstītu prokremliski noskaņotos separātistus.

Kad NATO līderi nevar izlemt, kā atbildēt uzbrukumam, ASV un Lielbritānija izlemj sūtīt karavīrus cīņā ar Krievijas spēkiem. Krievija pēc tam atbild ar kodoluzbrukumu. BBC mājaslapā raidījuma aprakstā teikts, ka tajā bijušās augstākās britu militārās un diplomātiskās amatpersonas veic iespējama "karstā kara" simulāciju Austrumeiropā, iekļaujot pat cīņu ar kodolieročiem.

Šī filma tiks demonstrēta šodien plkst.21.15 kanālā LTV1, bet no rītdienas būs pieejama arī telekomunikāciju operatora "Lattelecom" video nomā.

 

Latvijā

Kāpēc pierobežā ar Krieviju Igaunijā, Narvā, masveidā tiek pārdoti dzīvokļi, savukārt Lietuvas Visaginā, gluži pretēji, cilvēki tos pērk? Vai aizsardzības līnijas izbūve uz robežas ar Krieviju, “pūķa zobi” un dzeloņstieples dod pārliecību par drošību vai, gluži pretēji, biedē? Kas notiek nekustamā īpašuma tirgū, kā mājokļu cenas pierobežas reģionos atspoguļo realitāti, un kāpēc Latvijas pierobežas reģionā netiek būvēti jauni mājokļi?

Svarīgākais