Putnis: "Sputnik" nerada pievienoto vērtību Latvijas informatīvajā telpā

© F64

Krievijas propagandas medijs "Sputnik" ir vērtējams kā šīs valsts ārpolitikas ietekmes instruments, kas nespēj radīt nekādu pievienoto vērtību Latvijas informatīvajā telpā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis.

Pēc viņa domām, par "Sputnik" pēc būtības nevar runāt kā par mediju jeb plašsaziņas līdzekli, bet gan kā par Krievijas valdības sabiedrisko attiecību kanālu. "Līdz šim Latvijas valsts institūcijas ir rīkojušās atbilstoši, nereģistrējot "Rossija segodņa" un "Sputnik" plašsaziņas līdzekļu reģistrā," piebilda Putnis.

Vērtējot "Sputnik" ietekmi uz sabiedrisko domu Latvijā, Mediju politikas nodaļas vadītājs norādīja uz to, "ka šī pasākuma inspirētāji un organizētāji pārāk zemu ir novērtējuši Latvijas sabiedrības spēju domāt patstāvīgi un kritiski izvērtēt informāciju. "Sputnik" Krievijas propagandas taktika ir vērsta uz iespaida radīšanu, ka nepastāv patiesība, bet ir tikai viedokļi. Savukārt žurnālista profesionālais uzdevums ir noskaidrot patiesību un par to pastāstīt, ieskaitot visdažādāko viedokļu un pozīciju atspoguļojumu."

"Ņemot vērā Latvijas mediju vides daudzveidību un spēju atspoguļot pasaules norises, būtu grūti iedomāties, ka "Sputņik" iegūs nozīmīgas pozīcijas cīņā par Latvijas auditorijas uzmanību. Tas nav nozīmīgs informācijas resurss nevienā no valstīm, kur darbojas "Sputnik"," atzīmēja Putnis.

Viņš arī piebilda, ka šobrīd Latvijas valsts kompetentajām iestādēm būtu jāpārbauda, vai "Sputnik" reģistrācija nav mēģinājums apiet Eiropas Savienības izvirzītās sankcijas Krievijai.

"Ja resursā tiks mudināts uz naida runu vai Latvijas valsts demokrātiskās iekārtas graušanu, tad šāds saturs noteikti būs Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu uzraudzībā," paredzēja Putnis. "Bloķēšanai vai resursa likvidēšanai noteikti ir efekts, demonstrējot Latvijas valsts attieksmi un spēku īstenot likuma varu savā jurisdikcijā."

LETA jau vēstīja, ka darbu Latvijā sākusi Krievijas propagandas medija "Sputnik" versija latviešu valodā - "sputniknews.lv". Portālā publicētas ziņas latviešu un krievu valodā par notikumiem Latvijā, Krievijā un citviet pasaulē, solot, ka tieši šis interneta resurss runāšot "par to, par ko citi klusē".

Domēnu "sputniknews.lv" reģistrējusi Krievijas valsts informācijas aģentūra "Rossija segodņa". Tajā ir atrodamas pāris e-pasta adreses preses relīžu, sadarbības un reklāmas izvietošanas piedāvājumu iesūtīšanai, bet nekādu citu kontaktu nav, kā arī nav redzama informācija, kas ir rakstu autori un redakcijas darbinieki.

"Sputnik" ir daļa no Krievijas valsts informācijas aģentūras "Rossija segodņa", kuru vada Dmitrijs Kiseļovs. Savu propagandista darbību dēļ Kiseļovs ir iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

Kā liecina informācija "sputniknews.lv" portālā, ""Sputnik" pilnībā orientējas uz ārvalsts auditoriju. Katrai "Sputnik" redakcijai ir savas vietnes lielākajās pasaules galvaspilsētās, kā arī "Sputnik" pārraida no vietējo radiostaciju studijām". Saskaņā ar portālā publicēto informāciju kopējais "Sputnik" radio ētera stundu skaits pārsniedza 800 stundas diennaktī 130 pasaules pilsētās, 34 valstīs un 30 pasaules valodās.