Atkoptie Viesatu suņi pieejami adopcijai

© F64

Kādā apskretušā būdā Jaunpils novada Viesatu pagastā šausminošos apstākļos dzīvoja divas māsas un septiņdesmit suņu. Gadi gāja, viena māsa nomira, apmira arī daļa suņu, bet murgs turpinājās: bads, infekcijas, parazīti, līdz pērnā gada nogalē Pārtikas un veterinārais dienests beidzot pierunāja tanti labprātīgi atteikties no 48 suņiem.

Tagad patversmē Labās mājas viņi gaida jaunus saimniekus. Patversmes administratore Lolita Roze ar šausmām atminas to skatu, kas pavērās nelaimīgo suņu apdzīvotajā telpā. Pusbadā turēti, parazītu noēsti, no atnācējiem pārbijušies. Un dīvainākais, ka visā šajā ārprātā mītošā tante bijusi gluži normāla. Veca, bet pie pilna saprāta. Un četrus suņus viņai tomēr izdevās paturēt: vecu pusaklu opi un trīs kucītes, ar nosacījumu, ka Tukuma patversme nodrošinās viņu sterilizāciju. Tukuma patversme gadiem cīnījusies ar šīs suņu krājējas bezatbildības sekām. Pieņemto kucēnu skaits pārsniedz simtu! Un, kā zināms, krustojoties tuviem radiniekiem, kucēni iegūst arī ģenētiskus defektus.

Ir grūti saprast, kādēļ šādiem cilvēkiem vispār vajadzīgi dzīvnieki, taču līdzīgu gadījumu ir daudz. Gada nogalē no kāda dzīvokļa, kura saimniece nomira, uz patversmi vienā paņēmienā nācās pārvest 15 kaķu, pēc nedēļas vēl no cita zvanīja kaimiņi – 13 kaķu. Rīgā, Lomonosova ielā, pašlaik kādā mājā notiekot ārprāts, lērums suņu, bet pašvaldības policija iekšā netiek laista. Un Lolitas Rozes skatījumā tas ir lielākais absurds: valstī ir lērums normatīvu aktu, kam jāgarantē mīļdzīvnieku labturība, bet praksē tie vienkārši nedarbojas, un patversmes spiestas risināt bēdu stāstus citu pēc cita. Turklāt ne jau visi suņi un kaķi tiek līdz patversmei. Par daudziem atbildīgie dienesti nemaz neuzzina, daudzus apēd bada nomocīti sugasbrāļi.

Viesatu suņiem ir paveicies izdzīvot un paveicies, ka ir iespēja sākt labu suņa dzīvi. Daļa gan joprojām tiek novērota un drīzumā piedalīsies kinologa vadītās socializācijas mācībās. Tad redzēs, vai viņu galvās maz iespējams ieviest kārtību. Bet daudzi suņi ir negaidīti labi atkopušies. Kļuvuši draudzīgi un mīlīgi. Visi tagad attārpoti, atblusoti, vakcinēti un čipēti. Sakoptiem zobiņiem un arī sterilizēti. Gaida savas jaunās mājas. Godprātīgi dzīvnieku draugi tiek aicināti viesos uz Labajām mājām Juglā – iepazīties ar Viesatu bēdu stāsta varoņiem, izvēlēties savējo un vest vai nest mājās. Visi viņi salīdzinoši nelieli – līdz 10 kilogramiem. Bet, ja tādas iespējas nav, taču līdzjūtības netrūkst, patversmei pēc šīs izmaksu un ieguldītā darba ziņā grandiozās glābšanas operācijas noderēs atbalsts ziedojumu veidā – gan graudā, gan naudā.

Kontakti ziedojumiem

www.patversme.lv

Ziedojumu tālrunis: 90006687

Norēķinu rekvizīti:

Juglas Dzīvnieku aizsardzības grupa

Konts AS Swedbank,

LV95HABA0551003865018



Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais