Arī februārī varētu netikt izpildīts nodokļu ieņēmumu plāns

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Scanpix

Pagaidām vēl ir grūti izteikt prognozes, taču, visticamāk, ka arī februārī nodokļu ieņēmumu plāns netiks izpildīts, šodien žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Galvenais iemesls šādai prognozei ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumu plāna neizpilde, sacīja Pētersone.

VID vadītāja skaidroja, ka nepietiekamus PVN ieņēmumus veicina vairāki faktori un viens no galvenajiem ir, ka tautsaimniecības izaugsme ir lēnāka nekā prognozēts, veidojot budžetu un nodokļu ieņēmumu plānus.

"Otrs iemesls ir tas, ka komersantiem sarūk naudas plūsma. Šī iemesla dēļ arvien vairāk komersantu ir lūguši un VID viņiem ir piešķīris nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumus," skaidroja Pētersone.

Viņa piebilda, ka trešais iemesls ir siltā ziema, kas ietekmē tādu uzņēmumu kā "Latvijas Gāze" un "Rīgas siltums" darbību. Abi šie uzņēmumi jau ir deklarējuši par pieciem miljoniem mazākus PVN ieņēmumus.

"Tāpat ietekmi atstāj arī degvielas cenas, jo arī abi lielie degvielas tirgotāji "Neste" un "Statoil" ir deklarējuši par pieciem miljoniem eiro mazākus PVN ieņēmumus," sacīja Pētersone.

Savukārt algas nodokļu un sociālās apdrošināšanas iemaksu plāns pildās labi, piebilda Pētersone.

LETA jau ziņoja, ka šī gada janvārī VID administrēto budžeta ieņēmumu plāns ir izpildīts par 97,3% - budžeta ieņēmumi atpaliek no plāna par 17,3 miljoniem eiro.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumu plāns janvārī izpildīts par 93,7%, iekasējot 313,2 miljonus eiro. Ieņēmumu plāns šajā periodā paredzēja iekasēt 334,175 miljonus eiro. Plāns nav izpildīts par 20,977 miljoniem eiro.

Lielāko pienesumu deva pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi - 183,32 miljoni eiro, lai gan to ieņēmumi ir tikai 92,1% no plānotā apjoma - 199 miljoniem eiro.

Akcīzes nodokļa ieņēmumi janvārī bija 69,894 miljoni eiro jeb 102,4% no plānotā. Plāns paredzēja akcīzes nodoklī iekasēt 68,275 miljonus eiro.

Ieņēmumi no juridisko personu ienākuma nodokļa janvārī bija 30,288 miljoni eiro jeb 104,4% no plānotā. Plāns paredzēja iekasēt 29 miljonus eiro.

Sociālās apdrošināšanas iemaksas iekasētas 100,9% apmērā no plānotā jeb 190,3 miljoni eiro. Ieņēmumu plāns paredzēja iekasēt 188,685 miljonus eiro.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (ieskaitot pašvaldību pamatbudžetu) ieņēmumu plāns janvārī izpildīts 99,9% apmērā, iekasējot 117,9 miljonus eiro. Nodokļu ieņēmumu plāns paredzēja iekasēt 118 miljonus eiro.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.