PVD importa medus paraugos konstatējis zāļu atliekas

Šogad no desmit pārbaudītajiem importa medus paraugiem divos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis zāļu atliekas.

Kā informēja PVD Bioloģiskās lauksaimniecības un biškopības produktu uzraudzības sektora vadītāja Adrija Sietiņsone, ņemot vērā iepriekšējo gadu uzraudzības rezultātus, kad Krievijas, Ukrainas, Ungārijas un Lietuvas izcelsmes medū tika konstatētas zāļu atliekas, šogad plānots paņemt 40 medus paraugus uz antibakteriālo līdzekļu atlieku kontroli.

"Pašlaik jau ir noņemti desmit paraugi, un divos no tiem Ungārijas izcelsmes akāciju ziedu medū un dabīgu ziedu medū tika konstatētas zāļu atliekas. Šis medus tika atsaukts no tirdzniecības tīkla un iznīcināts. Tirdzniecības tīklos, pārbaudot medus marķējumu, pārkāpumi līdz šim nav konstatēti," stāstīja Sietiņsone.

Kā ziņots, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze stāstīja, ka Latvijas veikalos ir nopērkams lēts Lietuvas izcelsmes medus. "Sazinoties, ar Lietuvas Biškopības biedrības vadību, esam noskaidrojuši, ka lietuvieši noliedz, ka viņi uz Latviju ved tik lētu medu. Kā man ir skaidrojuši speciālisti, šī medus patiesā izcelsme ir Ķīna, kas to eksportē uz Itāliju, tālāk uz Ungāriju, Vāciju, līdz beidzot tas nonāk Baltijas valstīs kādā mazā fasētavā, kurā to tikai safasē, norādot izcelsmes valsti - Lietuva," stāstīja Krauze.

Viņš uzsver, ka Latvijas pārtikas ražotājiem ir jāievēro Eiropas Savienības (ES) un Latvijas valsts noteiktie augstie standarti, kas rada papildus ražošanas izmaksas, un tādēļ Latvijā ražotie produkti ir dārgi. Savukārt negodīgi uzņēmēji ieved ES no trešajām valstīm produktus, pārved no vienas dalībvalsts uz otru, līdz produkts kļūst par ES izcelsmes.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.