Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Latvenergo" muzeja kolekcija iekļauta UNESCO programmā "Pasaules atmiņa"

Fotogrāfa un kinooperatora Eduarda Krauca veidotā fotonegatīvu kolekcija par Ķeguma spēkstacijas būvi šonedēļ iekļauta pasaules kultūras mantojuma UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālā reģistrā. Negatīvi ir "Latvenergo" enerģētikas muzeja eksponāts.

E.Krauca negatīvu iekļaušana "Pasaules atmiņas" programmā nozīmē papildus atbildību un uzliek par pienākumu ne tikai glabāt ko šo kolekciju, bet arī iepazīstināt ar to sabiedrību.

Enerģētikas muzejā esošā Eduarda Krauca fotonegatīvu kolekcija par Ķeguma spēkstacijas gaitu ir unikāla ar savu kalendāro precizitāti, atainojot spēkstacijas būvi no 1936.gada 8.septembra līdz 1940.gada 20.jūlijam. Ķeguma spēkstacija ir 20.gadsimta pirmās puses lielākais būvobjekts Baltijā un Ziemeļeiropā, tas ir latviešu un zviedru inženieru kopdarbs, latviešu veikums sava laika vērienīgākā enerģētikas objekta celtniecībā. Par šīs būves tapšanas ikdienu arī stāsta Eduarda Krauca fotonegatīvi. Enerģētikas muzeja krājumā esošā kolekcija ir līdz šim Eiropā vienīgā zināmā kādā būvobjekta tik vērienīgā fotodokumentēšana. Kolekcijas apjoms ir 1736 fotonegatīvi uz stikla pamatnes, kas šobrīd ir arī pilnībā digitalizēti.

Fotogrāfs un kinooperators Eduards Rihards Kraucs ir dzimis 1898.gada 21.augustā Rīgā. Jaunības dienās kā bēglis kopā ar ģimeni devies uz Maskavu, kur beidzis Maskavas Kalnu institūtu. Vēlāk atgriezās Rīgā, kur uzsāka fotoreportiera gaitas dažādos laikrakstos. Vienlaikus pievērsās arī kino hroniku veidošanai un līdz Otrajam Pasaules karam aktīvi strādā kinofilmu veidošanā. Kara laikā kā bēglis nokļuva Vācijā, vēlāk emigrēja uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur 1977.gada 4.septembrī aizgāja aizsaulē.

Ķeguma spēkstacijas būvniecības tapšanas fotogrāfijas ir lielākais un mūsdienās pazīstamākais E.Krauca fotodarbs, viņa biogrāfijā vairāk tiek uzsvērts ieguldījums kino jomā. Minētā fotokolekcija ir E.Krauca profesionālās darbības izcils piemērs, līdz šim kominikatīvajā telpā par to ir zināms maz. Tā ir daudzslāņains vēstījums ar saturam atbilstošu kompozīciju un formu.

Ar Eduarda Krauca fotogrāfijām iespējams iepazīties arī klātienē AS "Latvenergo" Enerģētikas muzeja ekspozīcijā Ķegumā izstādē "70 mirkļi Ķeguma spēkstacijas vēsturē". Izstāde apmeklētājiem apskatāma līdz 2010.gada aprīlim. Pazīstamā fotogrāfa darbi no šīs kolekcijas ir aplūkojami arī "Latvenergo" mājas lapā latvenergo.lv.

Līdz ar E.Krauca fotokolekciju reģistrā ir iekļauta arī Raiņa un Aspazijas savstarpējā sarakste (1894-1929), Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss un Latvijas Centrālās Padomes Memorands. Rīga, 1944. gada 17. marts.