Eiropas Savienības jauno tulkotāju konkursā uzvar limbažniece

Eiropas Savienības jauno tulkotāju konkursa uzvarētāja no Latvijas šogad limbažniece Drukāt ziņoti Eiropas Komisijas trešā ikgadējā skolēnu tulkošanas konkursa "Juvenes Translatores" (lvalodības komisāres. Latvijā uzvarētāja šogad ir Māra Braslava no Limbažu 3. vidusskolas.

"Es apsveicu visus uzvarētājus," sacīja izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu. "Mūsu tulkošanas konkursa popularitāte arvien pieaug. Šoreiz konkursā piedalījās 599 skolas visā ES, par 30 % pārsniedzot pagājušajā gadā reģistrēto pieteikumu skaitu. Es ceru, ka šis konkurss iedrošinās vairāk jauniešu apgūt valodas. Valodu zināšanas var būt ļoti noderīgas un uzlabot karjeras iespējas." No Latvijas šogad konkursam reģistrējās 34 skolas, taču saskaņā ar noteikumiem dalībai tika izlozētas 8.

Katram uzvarētājam un vienam viņu pavadošajam pieaugušajam tiek piešķirts trīs dienu ceļojums uz Briseli, lai apbalvošanas ceremonijā 2010. gada 25. martā saņemtu balvas. Tāpat viņiem būs iespēja redzēt, kā strādā ES tulkotāji.

Tulkošanas konkurss notika 2009. gada 24. novembrī visās dalībvalstīs vienlaicīgi. Skolēniem bija divās stundās jāpārtulko teksts no kādas ES oficiālās valodas (kopā to ir 23) jebkurā citā izvēlētajā ES oficiālajā valodā. Tulkojumi izrādījās ļoti labi un konkurence patiesi sīva. Katru tulkojumu vērtēja Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāta tulkotājs, kura dzimtajā valodā teksts bija pārtulkots. Pēc tam īpaša žūrija ģenerāldirektora vadībā izraudzījās vislabāko tulkojumu no katras dalībvalsts.

"Juvenes Translatores" ir vienīgais šāda veida konkurss, kurā septiņpadsmitgadīgi skolēni var pārbaudīt savas tulkošanas prasmes jebkurā ES oficiālajā valodā. Pirmo reizi to organizēja 2007. gadā, lai sniegtu priekšstatu par tulkotāja darbu un padarītu prestižāku tulkotāja profesiju un valodu apguvi skolās. Jau no paša sākuma projekts izraisīja lielu entuziasmu skolās, jo tas piedāvā lielisku iespēju pārbaudīt skolā apgūtās valodu zināšanas. No iesaistītajiem skolotājiem saņemtās atsauksmes liecina, ka dalībniekiem konkurss sagādā daudz prieka.

Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais