Šogad kriminālvajāšanai varētu nodot bijušā LDz vadītāja Magoņa lietu

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad plāno nodot kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā krimināllietu, kurā par kukuļņemšanu aizdomās turētais ir AS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) bijušais valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis.

Šī lieta birojam ir prioritāra, tāpēc KNAB izmeklēšanai atvēlējis ievērojamus cilvēkresursus un līdzekļus. "Es domāju, ka šī gada laikā mēs nodosim (vajāšanai)," šodien žurnālistiem paziņoja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja vietniece Agita Znotiņa žurnālistus savukārt informēja, ka saskaņā ar prokuratūras norādījumiem turpinās izmeklēšana arī daļā no tā dēvētās oligarhu lietas, taču plašāk viņa par izmeklēšanu nevarot stāstīt.

LETA jau ziņoja, ka toreizējais LDz vadītājs Magonis no darba tika atbrīvots pēc tam, kad KNAB viņu aizturēja aizdomās par kukuļņemšanu. Rīgas rajona tiesa pērn 8.augustā Magonim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet vēlāk tiesa viņu nolēma atbrīvot pret 400 000 eiro lielu drošības naudu.

KNAB publiski vien informējis, ka pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs neatklāj, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nesen telekanālā LNT raidījumā "900 sekundes" apliecināja, ka Osinovskim šajā lietā ir piemērots aizdomās turētā statuss.

LETA arī ziņoja, ka tā dēvētajā oligarhu lietā pērn septembra sākumā prokurors Māris Leja, izvērtējot KNAB ierosinājumu par kriminālvajāšanas sākšanu, nolēma izbeigt kriminālprocesu daļā pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, jo viņa darbībās nav Krimināllikuma pantā par tirgošanos ar ietekmi paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva. Šāds lēmums pieņemts arī attiecībā uz bijušo politiķi Aināru Šleseru.

Kriminālprocesa pārējā daļā par noziedzīgiem nodarījumiem - izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos - ir pieņemts lēmums krimināllietu atgriezt KNAB izmeklēšanas turpināšanai, jo šobrīd nav pamata kādas personas saukšanai pie kriminālatbildības par šiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.