Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

BBC filmā dedzina Latvijas karogu un izmanto kodolieročus; VIDEO

© youtube/ekrānšaviņš

Britu raidsabiedrības BBC radītajā filmā "Trešais pasaules karš: kara istabā" ("World War Three: Inside The War Room"), kurā tiek izspēlēta situācija par Krievijas iebrukumu Baltijas valstīs, tiek dedzināts Latvijas karogs un situācija dzimtenē tiek atainota visai drūmās krāsās.

Tiek rādīts kā pēc, iespējams, Kremļa organizētiem nemieriem Tallinā, apspiestie Daugavpils iedzīvotāji saceļas, sadedzina Latvijas karogu un citu valsts simboliku, aizmet Eiropas Savienības karogu un mastā uzvelk Latgales karogu. Tālākā filmas gaita ir ļoti līdzīga Ukrainas notikumiem, kadri filmēti “iedvesmojoties” no reāliem Ukrainas notikumiem.

Piemēram, pērn interneta vidē tika publicēts video, kur prokremliskie karavīri Doņeckā ņirgājās par Ukrainas karavīriem un lika tiem ēst Ukrainas karodziņus, kuri bija piestiprināti pie to formām.Tāda pati, Latvijai analoga aina iekļauta arī šajā filmā.

Kamēr eskalējas konflikts un tiek ieņemtas desmitiem Latvijas pilsētu, tikmēr tiek rādītas sarunas starp Lielbritānijas ekspertiem un valsts vīriem, kuri spriež par to, kā reaģēt šajā situācijā. Izskan gan viedokļi, ka Latvijā jāieved karavīri un steidzami jāatjauno Latvijas teritoriālā nedalāmība, gan argumenti, ka divu miljonu dēļ nav vērts riskēt ar “trešā kara sākšanu”. Filmā tiek piesaukts arī tas, ka Latvija nav Ukraina un NATO ir jāparāda tā spēks.

Tomēr NATO līderi nevar izlemt, kā atbildēt uzbrukumam, tādēļ ASV un Lielbritānija izlemj sūtīt karavīrus cīņā ar Krievijas spēkiem. Krievija pēc tam atbild ar kodoluzbrukumu britu jūrniekiem.

Filmā tiek apspēlēts iespējamais Krievijas iebrukums un parādīts tas, kā tiek pieņemti lēmumi Eiropas Savienības un NATO iekšienē. Parādās arī tas, ka dažas NATO dalībvalstis, par spīti 5.pantam, nevēlas sūtīt savus karaspēku uz Latviju, bailēs no konflikta ar Krieviju.

Jānorāda, ka, lai gan filmā parādās reāla aktualitāte Latvijas armijas un iekšējo drošības struktūru nostiprināšanai tajā tomēr diezgan pārspīlēts konflikts starp latviešiem un Latvijā dzīvojošajiem krievvalodīgajiem cilvēkiem.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pēc filmas noskatīšanās aģentūrai LETA paudis viedokli, ka šādi, filmā atspoguļotie iebrukšanas scenāriji pat teorētiski netiktu pieļauti, jo Latvija jau 10 gadu ir pilntiesīga NATO dalībvalsts, savukārt Eiropas parlamenta deputāts Atis Pabriks uzsvēris – šī filma parāda, cik aktuāli ir Latvijai nostiprināt pašai savas iekšējās drošības struktūras un to, kā tiek pieņemti lēmumi NATO iekšienē.

Pirmā daļa:

Otrā daļa: