Lattelecom un LMT jāapvieno nekavējoties

© F64

Labākais laiks Lattelecom un Latvijas mobilā telefona apvienošanai jau ir nokavēts, tādēļ tas jādara nekavējoties. Šādi uzskata lielākā daļa sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujāto lielo uzņēmumu vadītāji, vadošie finanšu speciālisti un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Vairums aptaujāto uzņēmēju norāda, ka Lattelecom un LMT apvienošana ir likumsakarīgs un loģisks solis no biznesa interešu viedokļa. Taču šobrīd trūkstot visu ieinteresēto pušu diskusijas par nozares attīstību un uzņēmumu nākotni.

Kā būtiskākos ieguvumus uzņēmēji, finansisti un NVO vadītāji min apvienotā uzņēmuma vērtības pieaugumu un lielākus ienākumus no dividendēm, izmaksu optimizāciju un konkurētspējas stiprināšanu. Patērētājiem tā būtu iespēja saņemt plašāku, daudzveidīgāku un inovatīvāku pakalpojumu klāstu. Finanšu eksperti uzsver arī globālās tendences šajā jomā, kā arī savstarpējās konkurences izbeigšanu.

Tiesa, eksperti norāda arī uz iespējamajiem riskiem, kurus varētu radīt jaunizveidotā uzņēmuma iegūtais monopolstāvoklis. Taču to esot iespējams kontrolēt, izstrādājot stingrāku juridisku regulējumu.

Jautāti par valsts līdzdalību uzņēmējdarbībā, intervētie norāda, ka valsts funkcija nav uzņēmējdarbība un tai ar biznesu nebūtu jānodarbojas. Komentējot valsts uzņēmumu darbības prioritātes, eksperti norāda, ka telekomunikāciju jomā uzņēmumam svarīgi ir būt konkurētspējīgam, efektīvam, piedāvāt kvalitatīvus un modernus pakalpojumus.

Aptaujā izskanējuši ieteikumi apsvērt valsts akciju daļu kotēšanu biržā, cenšoties paturēt uzņēmuma daļas Latvijā, ne atdodot tās ārvalstu investoriem. Tāpat daļa no aptaujātajiem norāda uz vēlmi paturēt valsts īpašumā spēcīgu, pelnošu un modernu uzņēmumu, tomēr ļaujot uzņēmumam attīstīties un brīvi darboties, neizņemot peļņu un dividendes, neuzspiežot politiski birokrātisku pārvaldes formu.

Jau vēstīts – pagājušā gada 20. novembrī tika saņemts abu uzņēmumu apvienošanas piedāvājums no Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmuma TeliaSonera, un līdz šā gada 22. janvārim uzņēmums gaidīja Latvijas valdības atbildi. Tomēr izlemts, ka par turpmāko rīcību ar LMT un Lattelecom valsts kapitāldaļām lems jaunā valdība, kuru, visticamāk, apstiprinās 11. februārī.

TeliaSonera piedāvājums iekļāva trīs scenārijus abu uzņēmumu apvienošanai. Pirmais scenārijs paredz, ka abu uzņēmumu kapitāldaļas nopērk TeliaSonera, uzņēmumi tiek apvienoti un integrēti TeliaSonera grupā, bet kabeļu infrastruktūra paliek valsts rīcībā.

Otrā scenārija gadījumā abu uzņēmumu daļas nopērk valsts, kam seko to apvienošana, bet trešā scenārija gadījumā TeliaSonera iegūst apmēram 54% kapitāldaļu apvienotajā uzņēmumā, bet valsts – 46%. Notiek valsts daļu konsolidācija. Šajā piedāvājumā netiek noteikts kabeļu infrastruktūras risinājums.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais