Muceniekos bēgļiem paredzētajā ēkā jaunās māmiņas varētu apgūt ēst gatavošanas prasmes

© F64

Valsts un pašvaldības pārstāvji apsprieduši iespēju, ka Mucenieku ciematā patvēruma meklētājiem paredzētajā ēkā jaunās māmiņas varētu apgūt ēst gatavošanas prasmes.

Šodien patvērumu meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos notika Nodrošinājuma valsts aģentūras (NVA), Iekšlietu ministrijas Informācijas centra un Ropažu domes pārstāvju tikšanās, aģentūru LETA informēja NVA.

Tikšanās notika pēc NVA iniciatīvas, uzklausot Ropažu novada domes deputātu izteiktos ierosinājumus un vēlmes 28.janvāra tikšanās laikā ar Iekšlietu ministrijas vadību.

Vispirms Ropažu novada deputātus NVA pārstāvji iepazīstināja ar nesen IeM īpašumā iegūto ēku "Bundulīši", tās pašreizējo stāvokli un pārrunāja tās pārbūves plānus patvēruma meklētāju centra vajadzībām.

Sarunas laikā tika apspriesta arī iespēja daļā ēkas izvietot Ropažu novada Mucenieku multifunkcionālo centru. Tajā varētu tikt izvietota bibliotēka, lasītava, datortelpa, kā arī virtuve, kurā topošās un jaunās māmiņas un arī bērni varētu apgūt ēst gatavošanas prasmes.

Tāpat pārrunātas iespējas izveidot apspriežu telpu un īpašu telpu, kurā Mucenieku iedzīvotāji varētu tikties ar Bāriņtiesas pārstāvjiem un juristiem. Ņemot vērā, ka blakus šai ēkai atrodas Mucenieku stadions, deputāti izteica vēlmi paredzēt nelielu telpu arī sporta inventāra uzglabāšanai.

Tuvākajā nākotnē Ropažu dome un Ropažu Pašvaldības policija plāno palielināt novērošanas kameru skaitu ciematā. Tas nepieciešams, lai veiktu gan preventīvos sabiedriskās kārtības pasākumus, gan iespējami ātri reaģētu uz jau notikušajiem iespējamajiem konfliktiem vai negadījumiem. Šodien tika pārrunātas iespējas izvietot pašvaldības kameru serverus centra dežūrtelpās.

Tikšanās laikā gan deputāti, gan IeM pārstāvji izteica cerību, ka abos jautājumos tiks rasts abpusēji izdevīgs un racionāls risinājums, no kura ieguvēji būs arī Mucenieku ciemata iedzīvotāji.

Jau ziņots, ka nekustamais īpašums "Bundulīši" sastāv no zemes un uz tās esošas dzīvojamās mājas jaunbūves ar kopējo platību 1908 kvadrātmetri. Tas atrodas blakus patvēruma meklētāju izmitināšanas centram "Mucenieki".

Nekustamais īpašums nepieciešams, lai nodrošinātu patvēruma meklētāju uzņemšanu. Šis īpašums arī minēts iepriekš valdības apstiprinātajā patvēruma meklētāju uzņemšanas plānā. Plāns paredzēja iegādāties un rekonstruēt korpusu "Bundulīši", kas atrodas pie patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki".

Pērn valdības atbalstītā patvēruma meklētāju uzņemšanas plāna izmaksas 2016. un 2017.gadā ir 14 994 027 eiro. Eiropas Savienības fondu finansējums plānots 6 525 506 eiro apmērā, bet valsts budžeta finansējums iecerēts 8 468 521 eiro apmērā. Plānā apjomīgākās izmaksas bija paredzētas Iekšlietu ministrijai - 9 845 621 eiro. Lielāko daļu šīs summas veido līdzekļi, kas nepieciešami patvēruma meklētāju izmitināšanas centra ēku un katlumājas pārbūvei, centra telpu pielāgošanai lielāka patvēruma meklētāju skaita izmitināšanai, papildu resursu piesaistei aizturēto patvēruma meklētāju un nelegālo imigrantu izmitināšanai, kā arī korpusa "Bundulīši" rekonstruēšanai.

Latvija divu gadu laikā apņēmusies no Grieķijas un Itālijas uzņemt 531 patvēruma meklētāju, kas sākotnēji uzturēsies Muceniekos. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā, šķērsojot valsts austrumu robežu, ikdienā iekļūst nelegālie imigranti, no kuriem daļa pieprasa patvērumu Latvijā.

Svarīgākais