KNAB izvērtēs informāciju par Dombrovska, iespējams, pieņemto kukuli

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atbilstoši savai kompetencei sācis izvērtēt publiskoto informāciju, ka Latvijas ekspremjers un Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V) saņēmis miljoniem eiro lielu kukuli par atbalsta paušanu Katalonijas neatkarībai, aģentūrai LETA teica KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Spāņu žurnāls "Interviu" norāda uz Dombrovska izteikumiem 2013.gadā, kad viņš atradās Latvijas premjerministra amatā. Uz Katalonijas valdībai piederošās ziņu aģentūras "Agencia Catalana de Noticies" jautājumu, vai Latvija atzītu Katalonijas neatkarību, Dombrovskis bija atbildējis, ka "teorētiski, ja process ir leģitīms, kāpēc ne?".

Atsaucoties uz politiķim pietuvinātiem avotiem, žurnāls norāda, ka par šo izteikumu, kā arī samaksu iepriekš notikusi vienošanās. Savukārt Spānijas policijas Izlūkošanas nodaļa pēc vairāku mēnešu darba esot secinājusi, ka tai ir droši ticami avoti, lai apgalvotu, ka summa, par kuru notikusi vienošanās, bijusi seši miljoni eiro, kaut arī prasītais apjoms būtu varējis sasniegt desmit miljonus eiro. Vienošanās tehnisko pusi esot pildījusi Dombrovska uzticības persona Sandra Bukane, kura bijusi viņa padomniece.

Lūgts komentēt žurnālā pausto informāciju, Dombrovskis aģentūrai LETA skaidroja, ka Spānijas iknedēļas erotiskajā tenku žurnālā "Interviu" publicētie apgalvojumi ir absurdi un nepatiesi.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.