Valentīna dienu šogad nesvinēs vairāk cilvēku

Šogad, salīdzinot ar 2009.gadu, pieaudzis to cilvēku skaits, kuri Valentīna dienu nesvinēs vispār vai atvēlēs svinībām ļoti minimālus līdzekļus, liecina Naudas plānošanas centra veiktā aptauja.

Ja 2009.gadā svētkus neplānoja svinēt 39% Latvijas iedzīvotāju, tad šogad nesvinētāju skaits palielinājies līdz 53,5%.

Tomēr palielinājies to cilvēku skaits, kas Valentīndienas svinībām gatavi tērēt lielākās naudas summas.

Šogad teju katrs trešais aptaujātais jeb 36% svētku noskaņojuma radīšanai iecerējis tērēt vairāk nekā 20 latu, 2008.gadā šādu summu bija gatavs tērēt aptuveni katrs desmitais jeb 9%. Turpretī mazāk nekā vienu latu šogad plāno tērēt 33% respondentu. 2008.gadā šādi apgalvoja vien 5%.

Naudas plānošanas centra vadītāja Signe Bierande skaidro, ka daļa sabiedrības joprojām vēlas savu ikdienu papildināt ar svētkiem, sagādājot pozitīvas emocijas gan sev, gan saviem tuvākajiem, bet otra daļa atkal tiecas kontrolēt un mazināt savus tēriņus.

Vienlaikus viņa uzsver, ka, lai iepriecinātu sev tuvos un mīļos cilvēkus, nav nepieciešami lieli tēriņi, jo nereti pietiek ar kādu pašdarinātu dāvaniņu vai otram veltītu laiku.

Teju 15% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju svētkiem atvēlēs vienu līdz 20 latus. Proti, vienu līdz piecus latus tērēs 6%, piecus līdz 10 latus arī 6%, bet 10 līdz 20 latus - 4% respondentu.

Aptaujas laikā noskaidrots, ka samazinājies arī to cilvēku skaits, kuri plānojuši šogad svētkus kopā ar mīļoto pavadīt kādā izklaides pasākumā. Pērn to plānoja darīt 9%, bet šogad vien 3,3%. Romantisku maltīti ārpus mājas šogad ieturēs 6,4% aptaujāto, bet pērn to bija gatavi darīt 9%. Šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu cilvēki arī retāk pavadīs romantisku vakaru kopā ar mīļoto mājās - pērn to iecerēja 15%, šogad vien vairs 11,4%.

Pieaudzis to cilvēku skaits, kas svētkus īpaši nesvinēs, tikai apsveiks mīļoto ar ziediem vai dāvaniņu. Ja 2008.gadā šādi rīkojās 10% respondentu, tad šogad jau 11,5%.

Savukārt "SEB bankas" veiktā aptauja liecina, ka latvieši par labāko dāvanu Valentīna dienā atzīst sarkanās rozes - tā atbildēja katrs ceturtais aptaujātais.

Lielākā daļa jeb 33% krievvalodīgo mīlnieku svētkus vislabprātāk pavadītu kopā ar savu mīļoto bez īpašām dāvanām.

Gan latvieši, gan cittautieši atzīst, ka jautrs pasākums draugu lokā Valentīna dienai būtu vismazāk piemērots, jo šādu izvēli pauda tikai 3% latviešu un 1% krievvalodīgo.

Svarīgākais