Slimnīcas jaunais projekts mazbērniem

APRISES. Svinot Spāru svētkus, kad slimnīcas A korpusa pirmās kārtas jaunbūve sasniegusi tās augstāko punktu – 27,7 metru atzīmi, jau iespējams ievērot jaunā korpusa aprises un tā stikloto fasādi © F64

Visticamāk, tieši jaunā P. Stradiņa slimnīcas A korpusa priekšrocības un ērtības vislabāk un pilnīgāk izjutīs slimnīcas cēlāju mazbērni – lai arī pirmo kārtu jaunajam korpusam atklās jau pēc gada, projekta «apcirpšanas» dēļ viss iecerētais, iespējams, tiks pabeigts pēc desmit gadiem.

Tomēr aizvadītā nedēļa Stradiņos aizvadīta priecīgi, jo nosvinēti Spāru svētki – ēkas jumta konstrukciju izbūves pabeigšana, kas ir nozīmīgs viduspunkts starp pamatakmens ielikšanu un būvdarbu noslēgumu. Saskaņā ar slimnīcas plāniem 2017. gada pavasarī jaunajā ēkā varētu uzņemt pirmos pacientus, bet pašlaik vēl visā objektā norit aktīvi būvdarbi. «Līdz projekta īstenošanas beigām vēl ir jāpabeidz virkne nozīmīgu būvniecības procesu, kas palīdzēs uzlabot visu slimnīcas infrastruktūru – liela daļa būvdarbu norit zem zemes, tiek būvēti loģistikas plūsmu ceļi un pazemes tuneļi, kas savienos jauno korpusu ar diviem netālu esošajiem slimnīcas korpusiem,» stāsta pilnsabiedrības SBRE projektu vadītājs Valdis Koks. Viņš norāda, ka ēkas tiek būvētas ar tālejošu redzējumu par projekta otrajā kārtā plānoto Neatliekamās medicīnas centra un operāciju bloku būvniecību. Būvdarbi vienlaikus notiek četros jaunā korpusa blokos, tāpēc būvnieks turpina palielināt darbinieku skaitu – pašlaik strādā 340 strādnieku. Drīzumā jaunbūvē noslēgsies fasādes būvniecība, pašlaik ir gandrīz pabeigta ēkas korpusus savienojošā ātrija stiklojuma montāža. Ir uzsākta fasāžu keramikas un flīžu apdares būvniecība. Izbūvēts arī gāzesvads un veikta katlumājas montāža energoblokā. Novembrī jaunajā Stradiņa slimnīcas ēkā tika pieslēgta pagaidu apkure, tāpēc jau vairākus mēnešus notiek iekšdarbi.

Vēl pagājušā gada decembrī bija bažas, vai Stradiņa slimnīca spēs laikus veikt visus maksājumus, lai saņemtu Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, proti, līdz gada beigām (praktiski mēneša laikā) bija jāapgūst jeb jāiztērē 28 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Stradiņa slimnīcā apgalvo, ka tas ir izdevies un Centrālajā finanšu līgumu aģentūrā slimnīca ir iesniegusi visus maksājumus par izpildītajiem darbiem.

Stradiņa slimnīcas A korpusa pirmā kārta ir tikai neliela daļa no sākotnējām iecerēm par to, kādai jāizskatās jaunajai slimnīcai – sākotnējos grandiozos plānus «apcirpa» krīzes laiks, un pašlaik tiek realizēta tikai daļa no projekta. Turklāt arī šī pirmā kārta ir tikai daļa no plānotā. Slimnīcas valdes loceklis Normunds Štāls, kurš seko tieši celtniecības darbam slimnīcā, norāda, ka jaunā A korpusa pirmā kārta tikai daļēji atrisinās samilzušās vajadzības pēc drošas, mūsdienīgas, pacientiem un personālam ērtas vides. «Mēs Stradiņa slimnīcas infrastruktūras attīstību joprojām redzam kā vienotu visu ēku pārbūvi un renovāciju, tāpēc pēc iespējas ātrāk jāuzsāk šī savulaik nepietiekamā finansējuma dēļ sadalītā būvniecības objekta turpināšana,» teica N. Štāls. Lai to izdarītu, ir jāsāk jaunā korpusa otrās kārtas īstenošana, un tas pašlaik rada kārtējo satraukumu – vai būs finansējums un kad sāksies celtniecība?

Slimnīcas vadība atzīst, ka korpusa pirmā kārta ir aptuveni trešā daļa no projekta kopējā apjoma, jo naudas trūkuma dēļ projekts mehāniski tika nogriezts. Sākotnēji bija plānots, ka jaunā slimnīcas ēka savienosies ar citām ēkām, lai veidotu vienotu slimnīcas vidi, kas ļoti atvieglotu darbu, piemēram, pārvedot pacientus. Pašlaik sanāk tā, ka jaunā korpusa uzņemšanas nodaļai uzbūvēs sākumu, bet nebūs turpinājuma, tāpēc tā, visticamāk, pilnībā nevarēs darboties un būs jādomā kāds pagaidu risinājums. Bažas ir arī par projekta juridisko pusi, jo sākotnēji konkursi savulaik izsludināti par visu projektu, bet pašlaik realizēta tikai daļa no visa apjoma. Ja nebūtu jāpilda jaunas formalitātes, varētu otro kārtu realizēt apmēram četru gadu laikā, taču, sludinot jaunus konkursus, projekta realizācija ieilgtu vismaz uz desmit gadiem vai ilgāk un izmaksās dārgāk.

UZZIŅAI

Stradiņa slimnīcas jaunā A korpusa 1. kārtas finansējuma avoti  (miljonos eiro)

Kopējās izmaksas 86,2

Eiropas Reģionālās attīstības fonds 24,1

Valsts budžets 11,6

Valsts galvotais aizdevums 44,3

Slimnīcas finansējums 6,2

Avots: P. Stradiņa slimnīca



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais