MEKLĒ audžuvecākus vai aizbildni 16 gadus vecam puisim no Afganistānas

© Scanpix

Ropažu bāriņtiesa meklē audžuvecākus vai aizbildni 16 gadus vecam puisim no Afganistānas, kurš pavisam nesen ieguvis bēgļa statusu, aģentūru LETA informēja Ropažu bāriņtiesas priekšsēdētāja Ingrīda Zunde.

Sākotnēji audžuvecāki tika meklēti Ropažu novadā, kā arī ar Audžuģimeņu biedrības un biedrības "Patvērums ''Droša māja''" atbalstu, taču bez rezultātiem. Tika izvietots arī sludinājums sociālajos tīklos, kas bija kā viens no pēdējiem mēģinājumiem uzrunāt cilvēkus un atrast audžuvecākus šim puisim.

"Šis nav vienīgais šāda veida gadījums. Ar līdzīga veida problēmu - audžuģimenes atrašanu - esam saskārušies arī iepriekš, taču līdz šim gan paši, gan ar biedrību palīdzību un atbalstu esam tikuši ar šo problēmu galā veiksmīgi," atklāja Zunde.

Šobrīd puisis uzturas patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki". Un gadījumā, ja audžuģimene vai aizbildnis netiks atrasts, viņš tiks ievietots bērnunamā.

"Taču jāsaka uzreiz, ka bērnunams nav labākais risinājums bērnam, kurš cietis no vardarbības un kara šausmām, un, protams, labākais risinājums vienmēr ir ģimene. Vienlaikus jāatzīst, ka arī bērnunami nav gatavi šādu bērnu uzņemšanai. Un arī ģimenei jārēķinās ar dažādām specifiskām prasībām, kādas būs jārisina, uzņemot svešas tautības bērnu savā ģimenē - tradīcijas, ēdināšana utt.," uzskata bāriņtiesas priekšsēdētāja.

Interese no sabiedrības šobrīd ir, cilvēki atsaucās, zvana un interesējas. Viņi tiek informēti par kārtību, ar kādu tiek piešķirts aizbildņa un audžuģimenes statuss. Cilvēki, kuri ir ieinteresēti palīdzēt šādiem bērniem un vēlas kļūt par audžuģimeni vai aizbildni, tiek aicināti vērsties savas dzīvesvietas bāriņtiesā audžuģimenes vai aizbildņa statusa iegūšanai. Nenoliedzami ir jārēķinās ar to, ka tas ir noteikts process, kurā tiek vērtēti dažādi faktori.

Šobrīd ģimene vēl nav atrasta.

Ropažu bāriņtiesas uzmanībā šis konkrētais puisis nonāca dzīvesvietas dēļ - viņš uzturas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", kas atrodas Ropažu novada teritorijā.

 

Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais