Iedzīvotāji sākuši vairāk mācīties skandināvu valodas

Latvijas iedzīvotāji pēdējā laikā sākuši aktīvāk apmeklēt skandināvu valodu kursus, aptaujājot valodu mācību centrus.

Pēdējā laikā pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri vēlas apgūt zviedru valodu, un vairākos mācību centros šīs valodas kursi ir pieprasītāko vidū. Tāpat pieaudzis pieprasījums pēc norvēģu un dāņu valodas kursiem.

Nemainīgi vispieprasītākie palikuši angļu valodas kursi, taču salīdzinoši daudz cilvēku vēlas mācīties arī spāņu un vācu valodu. Popularitāti ieguvusi arī portugāļu valoda. Vienlaikus parādījusies tendence izvēlēties intensīvos kursus, kas, kā spriež mācību centru vadītāji, liecina par to, ka arvien vairāk cilvēku gatavojas doties strādāt uz ārzemēm. Līdzīgi tiek skaidrota arī pieaugošā skandināvu valodu popularitāte.

Krīze nav gājusi secen arī valodu mācību centriem. Kā atzīst izglītības centra "Durbe" biroja vadītāja Nora Dudareva, uzņēmums līdz šim aktīvi iesaistījies dažādu valsts un pašvaldības iestāžu darbinieku apmācībā, taču šī gada pirmajā pusgadā izsludināts tikai viens konkurss, un "Durbei" tajā izdevies uzvarēt. Ar privātpersonām situācija neesot tik slikta, lai gan, nenoliedzami, arī šajā ziņā pieprasījums ir krities.

Arī mācību centra "Adre" direktore Anita Krieviņa atzīst, ka bez valsts iestāžu pieprasījuma situācija kļuvusi sliktāka un salīdzinājumā ar 2008.gadu centra klientu skaits samazinājies par 50%.

"Skrivanek" valodu skolas angļu valodas skolotāja Aiga Paulēna gan norāda, ka pieprasījums nav īpaši samazinājies, jo cilvēki saprotot, ka valodu zināšanas nodrošina priekšrocības konkurencē darba tirgū, un arī tad, ja zaudēts darbs, šie cilvēki ir gatavi mācīties par saviem ietaupījumiem.

Arī Valodu mācību centra pieprasījums, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir pieaudzis, norāda centra direktore Silvija Kārkliņa. "Ceru, ka tas nav no bezcerības, jo mūs dara bažīgus, ka cilvēki prasa intensīvos kursus, kas ir piemēroti tad, ja cilvēks uzreiz dodas prom un izmanto valodu," saka Kārkliņa.

Svarīgākais